Kultúra

Jason Statham 50 éves – és még mindig nem bírunk betelni vele

Eltekintenénk a klasszikus portré-életrajz témától, hisz az sokkal érdekesebb, hogy miért is imádjuk őt annyira.

Izgalmas gyökerek

Ha Jason Statham, akkor hollywoodi akciófilmek, ugye? Pedig Jason brit, ami színészek esetében hozzáad néhány pluszpontot az ember szexiségéhez. Akcentusát sajnos ritkán halljuk – nem beszél túl sokat a szerepeiben.

Csak akasztott ember nem

Statham, mielőtt az akciómozik ünnepelt királya lett, megjárta már a kipattintott pasihadak útját: volt divatmodell, és sportolóként is letette névjegyét, műugróként az olimpián is indult, a brit csapattal tizenkettedikek lettek.

Nem mind arany

Kevésbé fényes, ám annál szórakoztatóbb karrierdöntés volt, amikor apját követve ő is illegális utcai árusként dolgozott. Az itt szerzett tapasztalatai azért jól jöttek: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőbeli szerepét ugyanis épp amiatt kapta meg, amit az utcán magára szedett. Az volt ugyanis a meghallgatáson a feladata, hogy vegye rá Guy Ritchiet, hogy megvegyen tőle egy gagyi bizsuékszert. A dolog olyan jól sikerült, hogy Ritchie végül négyet vett, Statham pedig nem csak a szerepet kapta meg, de még egy kis aprót is keresett a bizsukon.

A tankönyvi kemény csávó kívül…

Stathamet az élsport sok mindenre megtanította, és nem mellesleg atletikus alkatát sem a szél hordta össze. Kidolgozott izmait aztán ügyesen kamatoztatni is kezdte modellként, szerepelt egyebek mellett a Hilfiger, a Levis és a French Connection kampányaiban is.

…és belül

A modellügynökségek állítólag azért szerették annyira, mert a jó Jason nem egy mosolygós alkat, ellenkezőleg, inkább a homlokráncolás és keményen távolba nézés megy neki, ami igen jól működött a szupermacsós fotókon.

Fotó: Men’s Health

Halálos iram?

Jason Statham, bár egyebek mellett a Halálos iramban filmekkel is behúzott néhányat számos dollármilliója közé, eredetileg elég nehezen birkózott meg a vezetői engedély megszerzésével. Bár elég korán tudott vezetni, a vizsgának többször is neki kellett futni. Azért a lazaság már itt is stimmelt, elmondása szerint ugyanis: „odavezettem a vizsgára, megbuktam, majd hazavezettem”.

Reszkess, Magnus Carlsen

Jason Statham ugyanis annyira csodás, hogy még sakkozni is tud – legalábbis komoly, évekre nyúló sakkcsörtében áll Guy Ritchie-vel, akivel mindketten azt állítják, hogy ők „a sakktábla mesterei”. Statham ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy Ritchie-nél rosszabb sakkozó nincs még egy a világon és máig tartozik neki pénzzel, amit sakkon nyert el tőle.

Fotó: IMDb

Cukros bácsi

A szállítóban van az a híres jelenet, amikor Statham talpig olajban menekül meg egy rázós helyzetből. A jelenet olyan szexi, hogy lányok és asszonyok azóta is pirulva nézegetik, hát még ha tudnák, hogy az a fekete massza valójában szirup volt…

Jackie Chan nyomdokain

Bár a karatefilmek királyánál senki nem dicsekedhet több saját kaszkadőrmutatvánnyal, azért Stathamnek sem kell szégyenkeznie: nyaktörő trükkjeinek java részét dublőr nélkül, saját maga végezte el. Repesztett már kétszázzal motoron Miami utcáin, bucskázott ki üvegablakon székhez kötözve, de lógott már ötven emelet magasságban egy erkély peremén is. „Nevezzenek csak őrültnek, de úgy érzem, ha nem én csinálom, azzal átverem a közönséget”.

Playmate? Kösz, nem!

Oké, tudjuk, hogy Statham a legcoolabb arc a világon, de azért azt kevés pasi mondhatja el magáról, hogy nem hozza izgalomba egy seregnyi Playboy-lány. Márpedig Jasont azért tiltották ki egy életre a Playboy-villából, mert nem volt hajlandó pózolni a villabeli playmate-ekkel.

Boldog születésnapot, Mr. Statham!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik