Kultúra

A Francia Kommunista Párt központi épülete olyan, mintha egy furcsa sci-fiből szakadt volna ki

A Francia Kommunista Párt központi épülete olyan, mintha egy furcsa sci-fiből szakadt volna ki

A kapun belépve azonnal Kubrick 2001: Űrodüsszeiája, vagy bármelyik hetvenes évekbeli klasszikus díszletei közt érezhetjük magunkat.

Párizs 19. kerülete nem épp turistákat vonzó látványosságairól híres, noha három gyönyörű parkja mellett itt áll Európa egyik legnívósabb, zenészeket képző intézménye, a Conservatoire de Paris, valamint Európa legnagyobb tudománytörténeti múzeuma, a Cité des Sciences et de l’Industrie.

A százhetvenezres népesség egy része az elmúlt években Észak-Afrikából érkezett bevándorló, utcái pedig első pillantásra nem tartogatnak igazi meglepetéseket.

Egy modern épület azonban sokak figyelmét felkeltheti: a Place du Colonel-Fabienre néző egyszerű, hajlított tömb ugyanis a komplett Brazíliaváros utcarendszerét és épületeit megtervező zseni, Oscar Niemeyer (1907-2012) egyik első európai munkája (a belsőépítészeti megoldások, illetve a bútorok is az ő munkáját dicsérik), mely 1967 és 1981 közt emelkedett ki a párizsi főváros két sugárútja között.

A ma is virágzó Francia Kommunista Párt központi épületének szánt tervre a vasfüggöny mögül érkezve simán rásüthetjük az érdektelen bélyeget, a kapun belépve azonban hamar megváltozna a véleményünk, hiszen a termek
egy az egyben visszaadják egy hetvenes évekbeli sci-fi hangulatát, sőt, némi képzelőerővel még a parancsnoki hidat is felfedezhetjük.

Az 1920-ban alakult párt csak 2013-ban, több mint húsz évvel a Szovjetunió bukása után tüntette el tagsági igazolványairól az egykori szocialista országokban azóta nem épp kedvelt szimbólumnak számító sarlót és kalapácsot, épületükben viszont továbbra is megállt az idő.

A helyszínre egy francia partiszervező csapat, a We Are the Oracle is felfigyelt, így egy hétvégi rave partin szovjet űrhajósnak öltözött emberek lepték el az épületet – és úgy tűnik, az idegenek sem maradtak ki a buliból.

 

Fotók: Wikiarquitectura, Messy Nessy Chicvigggo, Francois Cavelier, Austin E. Knowlton School of Architecture Digital Library
Olvasói sztorik