Kultúra

Könnyekig meghatotta a dunkerque-i veteránt Christopher Nolan filmje

"Olyan volt, mintha újra ott lettem volna." - mondta a 97 éves Ken Sturdy, miután végignézte a Dunkirköt. Videó.

Világszerte hatalmas sikerrel fut a mozikban a korunk egyik rendezőzsenijeként ünnepelt Christopher Nolan új filmje: a Dunkirk, amely a francia partokon 1940 májusában bekerített több mint 330 ezer szövetséges katona kimenekítését, azaz a Dinamó hadműveletet meséli el.

A legtöbb országban csütörtök óta látható háborús drámát a premierje napján tekinthette meg Ken Sturdy, a 97 éves walesi veterán, aki annak idején maga is részt vett a történelmi mentőakcióban.

Sosem gondoltam, hogy újra látom majd ezt. Olyan volt, mintha újra ott lettem volna.

– mondta a könnyeivel küszködve Sturdy, aki 77 évvel ezelőtt az egyik kisebb hajó fedélzetén jelzőőrként teljesített szolgálatot és így élte át az eseményeket.

20 éves voltam, amikor történet, de most újra magam előtt látom a barátaimat. Közülük nagyon sokan meghaltak a háborúban.

– folytatja az háború során számos medállal kitüntetett idős férfi, aki jelenleg Calgaryban él. Nolan filmjét is ott nézhette meg.

Az emlékei felidézése mellett Sturdy a jelenre is reflektált a vele készült interjúban (videó itt) és elmondta, hogy nagyon aggódik emberiség jövőjéért:

Mint emberi faj annyira intelligensek vagyunk és olyan nagy dolgokat vagyunk képesek véghez vinni. Meghódítottuk a Holdat is, de még mindig csinálunk ostobaságokat.

Forrás: Mashable

Ajánlott videó

Olvasói sztorik