Kultúra a világ egy fura hely

Kínában egykor még a halott tücskökből is játék lett

Az ötlet egy szegény utcai játékárus fejéből pattant ki, aki csak boldoggá akarta tenni a gyerekeket.

1938-ban járunk – Kínát már több, mint huszonöt éve nem császár irányítja, a nép pedig épp hogy elkezdte kiheverni az abszolút hatalmat gyakorló Csang Kaj-Sek által indított polgárháborút (1927-1931, de a következő években sem szűntek meg a harcok a határvidékeken), máris belecsúszott a második világháború előszobájának tartott második kínai-japán háborúba. A már akkor óriási társadalmi különbségeket felvonultató országban, a háborúba indult apák nélküli családokban egyre kevesebb a jókedv, az emberek viszont mindent megadnak azért, hogy legalább a kisgyerekek jól érezzék magukat.

Így gondolkodhatott az a szegény játékárus is, aki a Kínában már közel kétezer éve kedvtelésből, házikedvencként is tartott tücskökből készített apró műalkotásokat, és kínálta azt fillérekért a gyerekeknek.

A különös árusról a Pittsburgh Press 1938. október 23-i száma emlékezik meg, sőt, néhány alkotás fotóját is megosztja:

ROVAROK, MINT JÁTÉKOK

Halott tücskökből lettek játékok Kínában

 

Kínában, ahol az élet nehéz, ez a játékárus az öregek és fiatalok kedvence. Peiping (ma Peking) utcáin állítja ki a portékáját, és a gyerekek csapatostul özönlenek azokat megcsodálni, majd – ha van néhány fillérjük – megvenni. Leglenyűgözőbb árui közül egy egész készletnyi készült halott tücskökből, melyek immár az ősi város számtalan utcai árusát figurázzák ki.

„Vendéget borotváló borbély”

„Virág- és növényárus”

„A borbélyok a vendéghez is ellátogattak, hiszen a boltjukat könnyedén hosszú, vállukra fektetett póznára akasztották. A képen egy kínai tücsökborbélyt láthatunk, aki az eszközeivel sétál az utcán, és megkérdi a szembejövőket, nem szeretnének-e egy jó borotválást.”

„Pejping (Peking) utcáit biciklisek töltik meg, így a játékárus készlete sem lenne teljes egy karikázó tücsök nélkül.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik