Kultúra

A Testről és lélekről lesz a palicsi filmfesztivál nyitófilmje

Enyedi Ildikó alkotása mellett 3 másik magyar produkciót is bemutatnak majd a seregszemlén.

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámájával kezdődik szombaton az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja, amelyet július 15. és 21. között tartanak a Szabadka melletti Palicson.A fesztivál honlapja szerint 11 kategóriában mintegy 80 filmet mutatnak be a rendezvény egy hete alatt.

A 24. alkalommal megrendezett fesztivál versenyprogramjában még egy magyar film szerepel: Mundruczó Kornél Jupiter holdja című bevándorlós szuperhősfilmje vasárnap este lesz látható az 1200 férőhelyes, felújított palicsi szabadtéri színpadon.

A versenyprogramban összesen 12 film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért – a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. A versenyfilmek Szerbiából, Franciaországból, Oroszországból, Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Magyarországról, Romániából és Horvátországból érkeznek.

A Testről és lélekről és a Tiszta szívvel is díjat nyert Lengyelországban
Enyedi Ildikó és Tilla filmje mellett a Bereczki Csaba rendezte Soul Exodust is kitüntették a Lubuskói Nyári Filmnapokon.

Az alkotásokról öttagú zsűri dönt. Emellett az idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést, amelyet a fiatal európai alkotóknak ítélnek oda, és ezúttal a filmes határokat feszegető francia rendező, Bertrand Mandico kapja.

Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat Christopher Hampton angol forgatókönyvírónak és Slavko Stimac szerb színésznek ítélték oda.

A palicsi filmfesztiválon az idén a horvát filmművészetet állítják középpontba.

Az aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések címet viselő válogatásban Kristóf György Out című filmjét és Török Ferenc legújabb rendezését, az 1945-öt is levetítik majd.

A szervezők emellett kiállításokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, noha a fesztivál megcsappant költségvetése nem teszi lehetővé a korábbi évekre jellemző nagyszabású rendezvényeket, például külföldi fellépők koncertjeit.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik