Kultúra

6 bizonyíték, hogy Tom Hanks a legjobb arc Hollywoodban

És az megvan, amikor egy párnak visszafizette a mozijegy árát, mert nem tetszett nekik a filmje? Olykor ugyan kissé jobban is megválogathatná szerepeit, de afelől semmi kétség, hogy nincs nála közvetlenebb sztár az álomgyár háza táján. 61 éves lett Amerika Apukája, aki mindig képes valami őrültséggel meglepni rajongóit.

Számtalan anekdotát ismerünk a nagy színészek sztárallűrjeiről, de Tom Hanksről valahogy mindig az ellenkezője derül ki: már megint épp nagyon kedves, laza és humoros volt valahol, valakikkel. Ez persze jelenthetné azt is, hogy egy ösztönös PR-zseni, aki évtizedek óta tudatosan építi az imidzsét, és kíméletlenül elhallgattat mindenkit, akik ismerik zsarnoki oldalát.

Sosem lehet tudni, mi mégis hajlunk arra a naiv következtetésre, hogy Hanks tényleg annyira jó fej, amennyire a róla szóló történetek alapján tűnik.

A színész spontán humorát tavaly a magyarok is megtapasztalhatták, amikor épp itt forgatta az amúgy nézhetetlen Infernót: végighülyéskedte Budapest utcáit, lépten-nyomon parkoló kispolszkikkal fotózkodva, mintha sajátja lenne az autó. A sztori csattanója végül az lett, hogy a büszke lengyelek tényleg küldtek neki egy Fiat 126-ost. A happy end tehát ezúttal sem maradt el, de általában a rajongók sem távoznak üres kézzel, ha Hanksszel veti össze őket a sors.

Írógépmánia

A színész csak tavaly kattant rá a kispolszkira, igazi mániája középpontjában egy másik mechanikus szerkezet, az írógép áll. A 70-es évek közepe óta gyűjt vintage írógépeket, amelyeket előszeretettel használ is, ha épp listát kell írnia, vagy valami olyanon dolgozik, ami nem sürgős. Hatalmas tett volt tehát részéről, hogy tavaly elküldte ajándékba gyűjteménye egyik darabját egy olasz rajongójának.

Lenyűgöző, amikor a kedvenc színészed küld neked egy írógépet és egy köszönőlevelet. Mennyire felfoghatatlanul cool ez már?

– írta az Instagramon Denise Esposito, aki egy Hanks összes filmszerepét ábrázoló szkeccsfüzetért cserébe kapta az ajándékot.

A színész külön találkozót is kért a rajzolótól, hogy megköszönje neki a füzetet. Hanks írógépmániája egyébként tényleg nem ismer határokat. Pár éve részt vett egy teljesen értelmetlen, de jópofa applikáció, a Hanx Writer kifejlesztésében, amellyel iPaden is megkapjuk a gépelés érzéki élményét, mondván, hogy a jól ismert kattogás nélkül az érintőképernyő sem lehet az igazi. Idén pedig megjelent első novelláskötete is, amelyben – hogy, hogy nem – szintén főszerephez jutnak a fetisizált írógépek.

Visszafizetett jegyek

Azt azért nem mondhatnánk, hogy Hanks hosszú filmográfiájában csakis remekművek sorakoznának, de ezzel ő maga is pontosan tisztában van. A mélypontot talán épp a nálunk forgatott, borzalmasan bugyuta Infernóra jelenti, de bőven akadnak olyan középszerű romantikus vígjátékok is, mint 2011-es Larry Crowne, amelyet ráadásul ő maga rendezett (36 százalékon áll Rotten Tomatoeson, de a közönség sem volt oda érte).

Egy pár szembesítette is Hankset ezzel akkoriban. Egy félreeső benzinkúton futottak össze a sztárral, és kissé szabadkozva elárulták neki, hogy nem igazán szerették a filmet. „Jézusom, nagyon sajnálom, hogy csalódást okoztam. Mit szólnátok ahhoz, ha visszatéríteném a jegy árát?” – kérdezte Hanks, és mivel a pár nem tiltakozott, gyorsan le is számolt nekik 25 dollárt.

Egy igazán szerencsés fickó

A Humans of New York osztotta meg pár éve annak a taxisofőrnek a történetét, aki egy út alatt összehaverkodott a színésszel. Egy darabig észre sem vette, ki ült be hozzá a hátsó ülésre, ám amikor rájött, hatalmas „Wilsoooooon!” üvöltéssel köszöntötte. Hanks vette a lapot, és nagyot röhögött, majd hosszasan elbeszélgetett a taxissal, akinek később ingyenjegyet küldött egy Broadway-i előadására is, ráadásul még a backstage-ben is találkoztak.

És tudják, mi a legőrültebb az egészben? A darab címe Szerencsés fickó volt. Nem hihetetlen? Hiszen ez épp én voltam, a szerencsés fickó

– mondta a sofőr teljesen indokolt meghatottságában.

Eltérített fotók

Ha van feketeöves nagymestere a vicces rajongói fotóknak, az nem lehet más, mint Tom Hanks, akinek photobombjai időről-időre letarolják a teljes internetet. Ott van például a srác, aki egy pizzériában kérte meg az épp ott vacsizó színészt, hogy csináljon vele egy mókás fotósorozatot: a képeken részegen és öntudatlanul fetreng a sztár mellett. De amúgy is bevett szokása, hogy beletoppan mások képeibe, egy kicsit felpezsdítve a kompozíciót. Tavaly például egy esküvői fotózásba kocogott bele a Central Parkban, ahol nemcsak gratulálni állt le, de egyből szelfizni kezdett a menyasszonnyal és a vőlegénnyel.

Még az anyja is megirigyelné

2013-ban meghívta magához egyik legnagyobb rajongóját, Sarah Morettit. Az autista nő évekig vágta ki az újságokból a Hanksről szóló cikkeket, akkurátusan beragasztva mindent egy albumba. Hanks a színházi öltözőben nézte át a gyűjteményt, és láthatóan leolvadt tőle. „Sarah, ez igazán nagyszerű. Még a saját édesanyámnak sincs ilyenje” – lelkendezett a színész.

Elhagyott kesztyűk

Az írógépgyűjtés mellett van egy másik fura mániája is Tom Hanksnek: az elhagyott kesztyűk fotózása. Évek óta megszállottan követi a témát, amint megpillant egy magányosan heverő kesztyűt New York utcáin, azonnal megörökíti az okostelefonjával. A Vanity Fairnek tavaly azt is elárulta, hogy nemcsak úgy össze-vissza kattingat, hisz szigorú esztétikai szabályok mentén készül a sorozat: például nem lehetnek beállítottak a képek, és a talált kesztyűt soha nem igazíthatja meg a nagyobb művészi hatás kedvéért. De miért fotózgat valaki egyáltalán elhagyott kesztűyket? A választ így foglalta össze egy tévéműsorban:

Ezek lenyűgöző szeletei az életnek. Elmondom, miért: Kint kőkemény fagy van, márpedig ilyenkor nagyon nem kellemes csupasz kézzel járkálni. És valaki mégis elhagyja az egyik kesztyűjét. Ez azt is jelenti, hogy a fél élete eltűnt a nap hátralevő részére. Valamikor apró, kötött kesztyűről, máskor munkáskesztyűről van szó… Mi lehetne gyönyörűbb metaforája a város magányának, mint egy magára hagyott kesztyű?

A hihetetlenül aktív Tom Hanks vasárnap töltötte be a 61-et. Szívből reméljük, hogy sok-sok esküvőt zavar meg, és elhagyott kesztyűt vagy kispolszkit fotóz még a következő évtizedekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik