Kultúra

Már 70 ezren látták a Testről és lélekrőlt

Továbbra is népszerű a mozikban Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas alkotása.

Március eleje óta látható a magyar mozikban Enyedi Ildikó Arany Medve-nyertes filmje, a Testről és lélekről, amely továbbra is nagy népszerűségnek örvend: már több, mint 70.000 néző váltott rá jegyet.

A film először a 67. Berlinalén mutatkozott be a közönség előtt, ahonnan a fesztivál fődíjával távozott. Azóta folyamatosan járja a világ filmfesztiváljait. Nemrégiben a Sidney-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját érdemelte ki, a napokban a lengyelországi Łagówban Ezüst Szőlő-díjat nyert, Enyedi Ildikót pedig június végén az Amerikai Filmakadémia is beválogatta a tagjai közé. A filmet a közönség Budapesten jelenleg a Kino Café moziban, a Puskin moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Tabán moziban nézheti meg, és több vidéki mozi műsorában is szerepel a Testről és lélekről.

A Testről és lélekről a napokban a lengyelországi Łagówban Ezüst Szőlő-díjat nyert, egyúttal a tengerentúlon is megkezdte hódító körútját. A Sidney-i Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a fesztivál 60.000 dollárral járó fődíját érdemelte ki. Enyedi Ildikót pedig az Amerikai Filmakadémia is beválogatta a tagjai közé, így a jövő évi Oscar-díjátadón már ő is szavazhat a legjobb rendező kategóriában.

Hét magyart is meghívtak az Oscarról döntő Amerikai Filmakadémiába
A nemrég Berlinben díjazott Enyedi Ildikó is bekerült a tagok közé.

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, Érdemes művész filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom, Arany Kamera díj a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus, a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-féle Terápia című sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett, és harmadik, egyben befejező évadja októberben kerül a képernyőkre.

A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandrája, akinek ez az első film főszerepe. A férfi főszereplő igazi felfedezés, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek. A filmben olyan kitűnő színészeket láthatunk még, mint az idén 90. születésnapját ünneplő Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin.

A filmet a közönség Budapesten jelenleg a Kino Café moziban, a Puskin moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Tabán moziban nézheti meg, Pécsett az Apolló moziban, Szegeden a Belvárosi moziban, Szombathelyen pedig a Savaria moziban. A jövő héten Kecskeméten az Otthon mozi, Hévízen a Fontana mozi, Nagykőrösön a Kőrös Art mozi, valamint a Fövenyes kertmozi tűzi majd műsorára a filmet.

Forrás és fotó: Mozinet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik