Kultúra

Irán Trumpon röhög

Az amerikai elnököt kifigurázó karikatúrák versenyeztek Teheránban.

 

A Donald Trumpot ábrázoló karikatúrákból rendezett nemzetközi versenyre a szervezők szerint több száz pályamunka érkezett. A Trumpizmus című kiállítás az elnök hazai és nemzetközi politikája elé tart görbe tükröt. Az egyik képen Trump Hitler-bajuszt fest az amerikai Szabadságszoborra.

A verseny 1500 dolláros fődíját az iráni Hadi Aszadi nyerte.

Karikatúráján Trump dollárbankókból készült zakót visel, haja lobog, nyála az előtte tornyosuló könyvekre csorog. Aszadi két hét alatt elkészített pályaművéről azt mondta, a képpel Trump

pénzközpontú gondolkodására és háborús uszító természetére

és arra akarta ráirányítani a figyelmet,

ahogy lábbal tiporja a kultúra szimbólumait.

Maszud Sodzsai Tabatabej szervező azt mondta: a verseny és a kiállítás célja az volt, hogy a szatirikus portrékkal Trump magatartásának elfogadhatatlan vonásait ábrázolják: a nőkhöz fűződő viszonyától és a médiával szembeni erőszakos fellépéstől a falak építéséig. A Trumpizmus címben az “izmus” a rasszizmusra és a nácizmusra utal – tette hozzá, jelezve, sokan gondolják, hogy az amerikai elnöknek Hitlerhez hasonló megnyilatkozásai vannak.

A szervezők szerint az egy hétig látogatható tárlatot mintegy 1600 munkából rendezték, az iráni karikatúrák mellett 74 országból érkeztek rajzok a versenyre, köztük négy amerikai is.

Az amerikai Robert Jones Clayton munkáján a Time magazin Trumpot és Hitlert az év embereként ábrázoló két címlapja jelenik meg, valamint Trump Hitlerhez intézett szavai: “Nagy megtiszteltetés”, és Hitler válasza: “Aha”.

Egy másik amerikai karikatúrán, Ed Wexler művén Trump “kamuhírek” felkiáltással szalad el egy hógolyó elől, amelyen vörös csillag és kalapács látható az elnök orosz kapcsolataira utalva.

A teheráni szervezők tavaly a holokauszttal foglalkozó karikatúrákból rendeztek versenyt, amellyel állításuk szerint a szólásszabadsággal kapcsolatos nyugati kettős mércére akarták felhívni a figyelmet, és nem a náci népirtást akarták tagadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik