Kultúra

A napóleoni háborúkra emlékeztet a világ legfurább betongyára

A cseh Holubicében semmit sem bíztak a véletlenre.

Ha egy gyárra, vagy ipari létesítményre gondolunk, jó eséllyel egy óriási, füstölő kéményekkel tűzdelt sötét komplexum jut eszünkbe, pedig a valóság ennél jóval sokszínűbb is lehet. Igaz, hogy egy üzemnek egyáltalán nem érdeke, hogy a gépek rengetegét művészi héj ölelje körbe, néhány alkalommal mégis művészi alkotás születhetett. A két legszebb példáért nem is kell messzire utaznunk.

Az osztrák főváros három hulladékfeldolgozó üzemének egyike, az 1971-ben megnyitott Müllverbrennungsanlage Spittelau például évente 250 ezer tonna hulladékot éget el, ezzel pedig ötvenezernél is több háztartásba juttatja el a villamosáramot, illetve működteti a távhőszolgáltatást. Az épület harminc évvel ezelőttig egy átlagos gyárnak számított, de egy jókora tűz után külsejét már a kor egyik különc művészből lett építésze, Friedensreich Hundertwasser álmodta újra, így ma sokkal inkább tűnik kilátótoronnyal megspékelt, megelevenedett festménynek, mint egy olyan helynek, ami örökre elnyeli az emberek szemetét:

A másik épület miatt azonban a Közép-Morvaország déli részének jó részét elfoglaló kerület egyik apró falváig, Holubicéig (Holubice u Brna) kellene utaznunk. Az 1174 lakosú falu közelében áll ugyanis a ZAPA Concrete Holubice nevet viselő betongyár, ami távolról nézve sokkal inkább tűnik túlméretezett, de kissé elnagyolt látványosságnak, amit a település csak azért állított, hogy ezzel is növelhesse a környék turisztikai vonzerejét.

A valóságtól azonban semmi sem állhatna ennél távolabb, hiszen a négy napóleoni katona által körülvett díszes ágyú jelenti magát a gyárat, sőt, az alakok megjelenése sem véletlen, hiszen

onnan alig öt kilométerre folyt a három császár csatájaként emlegetett, a 92 ezer fősre becsült orosz-osztrák hadsereg és Napóleon 72 ezer fős erői által vívott austerlitzi csata, mely Napóleon egyik legfényesebb győzelmét hozta.

Két nappal a csata után I. Ferenc osztrák császár megegyezett I. Sándor cárral, hogy az vonja vissza a hadseregét Oroszországba, majd a császár a három héttel később megkötött pozsonyi béke keretein belül megegyezett Franciaországgal. A Habsburgok így Trieszt kivételével az összes itáliai területüket elvesztették, a német államok feletti befolyásuk pedig olyan mértékben csökkent, hogy néhány hónappal később a közel kilenc évszázadon át élt Német-római Birodalom is felbomlott.

Fotó: Wikimedia Commons, GAPA, ZAPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik