Kultúra

Nemcsak budapesti koncert, de új album is várható a Foo Fighterstől

A Foo Fighters maratoni koncerteket ad, amelyek gerincét a rockhimnusszá vált dalaik, köztük az Everlong, a Monkey Wrench, a My Hero, a Learn To Fly, az All My Life, a Best of You, a The Pretender, a Walk és a Something From Nothing alkotja. Viszont ha lezavarják a június 26-án a Papp László Budapest Sportarénában a koncertjüket és véget ér a turnésorozatot, stúdióba vonulnak, hogy felvegyék új lemezüket.

Budapestre jön a Foo Fighters
Húsz év után tér vissza Magyarországra Dave Grohl zenekara.

Dave Grohl és csapata először dolgozik majd együtt Greg Kurstin producerrel, aki korábban P!nk, Sia és Adele mellett dolgozott. A Concrete and Gold három évvel követi a legutóbbi anyagot, a Sonic Highwayst – közölte a Sony Music magyarországi promócióját ellátó Hear Music Hungary az MTI-vel.

Egy minden eddiginél monumentálisabb megszólalású Foo Fighters-lemezt akartam. Egy gigantikus rockalbumot Greg Kurstin dallamvilágával és hangszerelési megoldásaival, mintha a Motörhead elkészítette volna a saját verzióját a Beatles Bors őrmesteréből

– fogalmazott a 48 éves Dave Grohl az albumról.

A lemezről június elején kislemezen megjelentetett Run című dal kiválasztása jelezte, hogy a Concrete and Gold albumra a csapathoz mérten is szokatlanul súlyos gitártémák kerültek, de nem hiányoznak a fülbemászó harmóniák sem. Dave Grohl négy évvel ezelőtt, autóvezetés közben hallotta a rádióban Greg Kurstin Bird & The Bee elnevezésű zenekara Again & Again című dalát, és rögtön beleszeretett a számba.

A producernek korábban nem volt köze a rock/metál zenéhez, mint ahogy Grohlék sem vontak be eddig a munkába pop vonalon mozgó szakembert. A kész anyag keverését a Radiohead anyagai mellett bábáskodó Darrel Thorp végezte.

Az amerikai rajongók október 7-én, a kaliforniai San Bernardinóban a Cal Jam 17 elnevezésű koncerten hallhatják először a Concrete and Gold anyagát. Az egész napos eseményen a Foo Fighters mellett a Queens of the Stone Age, a Kills, a Cage The Elephant és Liam Gallagher is színpadra lép.

A zenekart 1994-ben alapította a Nirvana dobosa, Dave Grohl, miután kultikus együttesének frontembere, Kurt Cobain öngyilkosságot követett el. A Foo Fightersben Grohl gitározik és énekel, mellette Nate Mendel játszik basszusgitáron, Pat Smear gitáron, Taylor Hawkins dobol és ütőhangszereket szólaltat meg, Chris Shiflett pedig gitározik és vokálozik. A zenekar 1995-ben jelentette meg debütáló lemezét Foo Fighters címmel, azóta még hét albumot készített (a legutóbbi, a Sonic Highways 2014-ben jött ki) a legnagyobb fesztiválok, stadion- és arénaturnék állandó szereplője.

A csapat 11 Grammy- és 4 Brit Awards zenei díjat kapott eddig, és több mint 25 millió lemezt adott el világszerte. A Foo Fighters, amely 1997 augusztusában fellépett a Sziget fesztiválon, idén a Roskilde Festivalról érkezik Budapestre.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik