Kultúra ismeretlen budapest

Újra eladó Budapest egykori főépítészének gyönyörű, zuglói villája

A villanegyed szívében álló, fák mögött rejtőző épület akár egy milliárdosból lett szuperhős menedéke is lehetne.

2010-ben az Urbanista adta hírül, hogy a zuglói Ilka utca egyik, az utcáról az évtizedek alatt elénőtt fasor miatt milliárdos zsenik, illetve Batman rejtekhelyének is beillő villája közel félimilliárd forintért gazdát keres.

A helyzet most, hét évvel később ugyanez:

a Budapest egykori főépítésze, Paulheim Ferenc (1867-1937) saját részére épített, 886 négyzetméteres villája újra gazdát keres.

Az 1922-1926 közt épült,műemlékké ugyan nem minősített, de fővárosi helyi védelemmel rendelkező eklektikus villát (XIV. Ilka utca 56.) a második világháború után számtalan társához hasonlóan államosították, majd tizenegy lakásra osztották fel – ez természetesen tizenegy különböző állapotot jelent, hiszen az elmúlt hét évtized gazdái közt gondos, illetve kevésbé gondos családok is akadtak.

Az otthonok közül legalább egy tökéletesen felújított, ez még mutatja a kilenc évtizeddel ezelőtti részletgazdagság minden elemét: a márvány radiátortakarót, a kézzel festett mahagóni és tölgylambériákat, illetve a gipszstukkókat, a többiben azonban elképesztően hervasztó szobákat is találhatunk.

A telek felét egy dús, élő kert foglalja el, melyre a két balkonról, illetve a teraszról is szép kilátás nyílik. Az épület kívánt eladási árát azonban homály fedi, hiszen az ingatlan.com egyik, vonatkozó hirdetése 733 millió forintot jelöl meg, egy másik 811,1-et, az OtthonCentrum lapja pedig mindezekhez mérten már-már bagatellnek tűnő 627 milliós összeget említ.

Utóbbiban például csodás fotók vannak:

Galéria

És ha mindez még nem lenne elég: a lakások egyike-másika korábban külön hirdetve is felbukkan az Interneten, így egy száztíz négyzetméteres – mindössze 69,9 millió forintért hirdetett – otthon hirdetéséből fény derül a ház sötétebb oldalára is:

Bármelyik ár is igaz (ez jó eséllyel a 733 milliós ajánlat, hiszen az ingatlanos szerint ők a ház egyedüli hirdetői), reméljük, hogy a villának a közeljövőben gondos gazdája lesz, legyen az egy gondoskodó milliárdos, pénzben úszó, Budapesten irodát kereső világcég, vagy egy Európán kívüli ország nagykövete – hiszen az épület annak ellenére, hogy nem ülésezett benne kormány, lépcsőit nem rótták nap mint nap filmcsillagok, és sosem kötődött hozzá egyetlen városi legenda sem, mégiscsak megérdemli, hogy a következő évtizedekben is büszkén álljon a zuglói villanegyed közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik