Kultúra

Példát vehetnénk a kínai focipályáról, aminek egy fa áll a közepén

A világ túlsó oldalán nem vágják ki az évszázados fákat, hogy aztán épületeket emeljenek a helyükre.

Az elmúlt években a magyar média zsongott a fairtásoktól: a védett közparkká nyilvánított Orczy-kert mellett a mai Duna Aréna helyéről, illetve a Városligetből is számtalan platán és nyárfa tűnt el, vagy épp vált csonkává, sőt, a vizes vb városligeti létesítményei is veszélybe sodorják a tó partján álló, kétszáz éves fákat.

Nincs ez azonban így a világ minden pontján, hiszen Peking egyik gimnáziuma, a történelmi épületek közt – a Ming- (1368-1644) és Csing-dinasztiák (1644-1912) évszázadaiban működött császári kertek területén – megbúvó Jükai futballpályájának közepén például egy jókora, évszázados fa áll:

Az iskola vezetése a pálya kétezres évek eleji kialakítása előtt még a fa áthelyezését fontolgatta, de a művelet túl veszélyes lett volna. Így hát annak megtartása mellett döntöttek, bár a pálya álmát sem adták fel. És milyen jól tették!

Nem ez azonban a világ egyetlen focipályája, ahol némi porszem került a gépezetbe, hiszen a 2015-ben az Év Európai Fája díjáért küzdő százötven éves tölgy is hasonlóan járt: 1951-ben, az észtországi Orissaare sporttelepének terjeszkedése miatt egy pálya került köré:

A helyiek mindent megtettek azért, hogy eltüntessék, hiszen két traktorral is próbálták kihúzni, de a fa helyett az arra kötött kábelek szakadtak el. Szép történet!

Fotók: Osports

Ajánlott videó

Olvasói sztorik