Kultúra

Példát vehetnénk a kínai focipályáról, aminek egy fa áll a közepén

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 06. 19. 15:22

A világ túlsó oldalán nem vágják ki az évszázados fákat, hogy aztán épületeket emeljenek a helyükre.
Korábban a témában:

Az elmúlt években a magyar média zsongott a fairtásoktól: a védett közparkká nyilvánított Orczy-kert mellett a mai Duna Aréna helyéről, illetve a Városligetből is számtalan platán és nyárfa tűnt el, vagy épp vált csonkává, sőt, a vizes vb városligeti létesítményei is veszélybe sodorják a tó partján álló, kétszáz éves fákat.

Nincs ez azonban így a világ minden pontján, hiszen Peking egyik gimnáziuma, a történelmi épületek közt – a Ming- (1368-1644) és Csing-dinasztiák (1644-1912) évszázadaiban működött császári kertek területén – megbúvó Jükai futballpályájának közepén például egy jókora, évszázados fa áll:

Az iskola vezetése a pálya kétezres évek eleji kialakítása előtt még a fa áthelyezését fontolgatta, de a művelet túl veszélyes lett volna. Így hát annak megtartása mellett döntöttek, bár a pálya álmát sem adták fel. És milyen jól tették!

Nem ez azonban a világ egyetlen focipályája, ahol némi porszem került a gépezetbe, hiszen a 2015-ben az Év Európai Fája díjáért küzdő százötven éves tölgy is hasonlóan járt: 1951-ben, az észtországi Orissaare sporttelepének terjeszkedése miatt egy pálya került köré:

A helyiek mindent megtettek azért, hogy eltüntessék, hiszen két traktorral is próbálták kihúzni, de a fa helyett az arra kötött kábelek szakadtak el. Szép történet!

Fotók: Osports
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.