Kultúra

Plagizálhatta Nobel-beszédét Bob Dylan

Egy diákoknak szóló összefoglalóból vehette át a Moby Dick című regénnyel kapcsolatos gondolatokat.

Plagizálhatta a Nobel-díj átvételére írt beszédét Bob Dylan.

A zenész beszédében három olyan könyvről ejtett szót, amelyek a legnagyobb hatással voltak pályafutására, de egy olyan részt is idézett a Moby Dickből, ami nem is szerepel Herman Melville regényében. Ezután kezdett vizsgálódni a Slate internetes magazin, és húsz hasonlóságot is talált Dylan beszéde, valamint a diákok által használt SparkNotes internetes platformon található, a regényt ismertető összefoglaló között. Ezek olyan kulcsmondatok, amelyek az eredeti műben nem találhatók meg.

A zenész még tavaly októberben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat, és június 10-ig kellett megtartania beszédét, hogy megkaphassa a díjjal járó nyolcmillió svéd koronát (251 millió forint). Dylan végül június 4-én, egy beatköltemény formájában adta elő a beszédet.

Dylan és a Nobel-bizottság képviselői egyelőre nem reagáltak a plágiumgyanúra. A BBC ugyanakkor felidézte, hogy a költő-zenészt nem először gyanúsítják plágiummal. A Modern Times-hoz néhány sort egy XIX. századi költőtől, Henry Timrodtól kölcsönzött, 2001-es Love and Theft című albumának néhány szövegét pedig Saga Dzsunicsi Egy jakuza vallomása című könyvéből vehette át. Az utóbbi esetben egy 2012-es interjúban Dylan tagadta a plágiumvádat, azt mondta, a saját művészi formája szerint dolgozik. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik