Kultúra

30 éves a Predator

A mai napon jubilál minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású sci-fi akciófilmje.

Ma kereken 30 éve, hogy az Egyesült Államokban bemutatták a John McTiernan rendezésében és Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Predatort, avagy ahogy idehaza ismertté vált: a Ragadozót.

A Jim Thomas és John Thomas forgatókönyve alapján készült produkció még 1987-ben szárnyalásnak indult, és a manapság már csak a kis költségvetésű filmeket jellemző 15 millió dolláros büdzséjét világszerte 98,7 millió zöldhasúval hálálta meg (ebből 59,7 milliót a tengerentúlon szedett össze).

A Ragadozó eredeti posztere. Fotó: 20th Century Fox

Azt akkoriban még Arnold Schwarzenegger sem sejtette, hogy egy évvel a Terminátor – A halálosztó után a Predator is kultuszfilm lesz, amely aztán két folytatásfélét is kapott az 1990-es Ragadozó 2 és az Antal Nimród rendezte 2010-es Ragadozók formájában. Ráadásul az említett filmekben is egyre nagyobb számban feltűnő Predatorokhoz hasonlóan roppant népszerű Alienekkel összeeresztve két AVP-film is készült Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen (2004) és Aliens vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen 2 (2007) címmel. Utóbbiakat eredendően az AVP könyvek és videojátékok ihlették.

A Ragadozót anno az 1988-as díjszezonban több díjra is jelölték, köztük a legjobb vizuális effektusokért járó Oscarra, amelyet aztán az egyetlen kihívójaként esélyes Vérbeli hajsza kapott meg.

Na de nézzük csak meg, hogyan is harangozta be a filmet 30 évvel ezelőtt a Predator trailere:

Jó hír a földönkívüli hobbivadászok rajongói számára, hogy a jövőben sem maradunk Ragadozó-film nélkül, ugyanis jelenleg is forog a The Predator című új installáció, amelyet a Durr, durr és csókot, a Vasember 3-at és a Rendes fickókat is jegyző Shane Black rendez. Az 1987-es alapfilm közvetlen folytatásaként készülő produkció 2018. augusztus 3-án fog debütálni az amerikai mozikban.

Forrás: Box Office Mojo, IMDb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik