Kultúra

Védett madarak fészkét pusztították el egy forgatás miatt

Első világháborús filmet forgatnak majd Dunakeszin, és nem érdekelte a tereprendezőket a 2013-as év madara sem.

Egy filmforgatás miatt sikerült természetkárosítást végbevinni Dunakeszin, erről Király Péter állatorvos, a Rex Alapítvány létrehozója írt a Facebookján az Index szerint. A volt tsz udvarán jelentek meg munkagépek két napja, mert egy első világháborús film forgatásához készítik elő a terepet.

A tereprendezés során egy kiemelten védett területet dózeroltak le, ahol a védett és 100 ezer forint eszmei értékű gyurgyalag fészkel, ami mellesleg 2013-ban az év madara volt.

Király azt írja, beszélt személyesen az építésvezetővel, megmutatta neki a löszfalakba épített fészkeket is. Ígéretet kapott, hogy elkerülik azt a részt, de másnap egy részét ledöngölték. Király így fakadt ki:

Az emberi nemtörődömség miatt hontalanná vált madarak kétségbeesetten keresik élve eltemetett fiókáikat. Azt gondolom, ezt nem tűrhetjük tétlenül.

Szerinte a tervezett filmes harci jelenet effektjei elűzik végleg a madarakat a környékről. Hiába járt kint amúgy természetvédelmi szakember a helyszínen, nem kapott segítséget. Az alapítvány nevében végül feljelentést tett Király. Az Index kereste a dunakeszi jegyzőt, de nem tudta elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik