Kultúra

Ünnepel a világ legzseniálisabb seggfeje

Vagy a legseggfejebb zsenije. Kanye West, a modern popkultúra egyik legjelentősebb és legtehetségesebb művésze ma 40.

A legenyhébb jelző, amit lehet mondani rá, az az öntelt. Ő az a zenei élet Gyurcsány Ference, abban a tekintetben mindenképp, hogy mindegy, hogy mit, csak beszéljenek róla. Aztán majd szépen kifarol a dologból, ha oltári baromság lenne. (vö: az Orbán orosz bankszámlájáról szóló történetet a rapper Trump-rajongásával, majd a visszakozásával.)

De Westtől nem lehet eltagadni, hogy fantasztikus zenét csinál, amit Gyurcsány politikájáról az elvakult rajongóin kívül kevés ember mondhat el magáról, ha a józan észt is sajátjának tartja ugyanazzal a lendülettel.

https://twitter.com/MyRafSimons/status/872686457428869121

2016-os lemezén, a The Life of Pablón megmutatta, hogy az utóbbi években előtérbe tolt kultuszépítés mellett azért a stúdióban is páratlant tud csinálni.

Albumának az a legnagyobb erénye, hogy őszinte, mint Schmitt Pál, amikor arról beszélt, milyen köztársasági elnök lenne. A törvényhozás motorja. Aztán átengedett szinte mindent. A munkamániás és maximalista Kanye eddig mindig túltolta, de a The Life of Pablo – jó, ezen is van egy olyan szám, aminek a címe I Love Kanye – nem akar többen annál, mint ami lett, szövegelés. Azért biztos, ami biztos a nyitó Ultralight Beam-ben

Isten szóvivőjének nevezi magát.

De Isten szóvivője inkább a görög mitológiából ismert Atlas táskahordója, a megtörtséggel vegyes közönyt sugárzó arca azt üzeni, megpróbálok minden embert jobbá tenni a zenémmel, pakoljátok rám elkeseredettségemet, segítek. De ti nem hagyjátok. Én azért csinálom.

Bejelentkezhet amerikai elnöknek, piacra dobhat bármilyen cipőt, lophat Presser Gábortól, a manír mellett, vagy inkább helyett a zenéjéről fogunk rá emlékezni. Amikor producerként már befutott ember volt, kitalálta, hogy rappelni is akar, mindenki óvta ettől, mégis megtette, ráadásul az első albumát összekapcsolt állal vette fel egy baleset után, a korong összes dalán érződik, hogyan használta a kényszertől eltorzult hangját szándékosan hangszerként.

Egyik legjobb számát pedig idetesszük:

Kiemelt kép: Angela Weiss / AFP / Getty Images Hungary

(A cikkhez az NME és a Factmag vonatkozó írásait használtuk fel, mármint ami Westről szól.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik