Kultúra

Nagy baj, hogy a fiúkat nem érdeklik a lányokról szóló könyvek

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 06. 08. 15:15

Ezt mondta Lauren Child. amikor átvette a brit gyermekkönyvírók legrangosabb díját.

A Charlie és Lola könyvsorozat szerzője kapta idén a brit gyermekkönyvszerzők legrangosabb díját – közölte a BBC News. Lauren Child a tizedik író, aki elnyerte a megtisztelő díjat. Az írónő Chris Riddelltől vette át a “koszorús szerző” címet két évre, amellyel 15 ezer fontos (5,3 millió forint) ösztöndíj is jár.

A ceremónián Child aggódva szólt arról a jelenségről, hogy a fiúkat nem érdeklik a lányokról szóló könyvek, filmek. Mint mondta, nem tudja, ennek oka a kultúrában gyökerezik-e, vagy a fiúk csak túl nehéznek tartják az olyan könyveket, filmeket, amelyek főhőse lány. Szerinte ez azért baj, mert megnehezíti a lányok számára, hogy egyenlőnek érezzék magukat a fiúkkal.

A könyveladások adatai azt igazolják, hogy a lány főhősről szóló kötetek kevésbé népszerűek, mint az olyanok, amelyeknek fiú a központi szereplője. Az írónő éppen most fejezte be legutóbbi Ruby Redfort-könyvét. Ruby eredetileg a Clarice Bean-sorozat egyik szereplője volt, de külön sorozatot kapott, sok lány és néhány fiú külön kérésére.

Egyszerűen csak ki kéne cserélni Ruby nevét egy fiúnévre, és néhány apró részletet megváltoztatni és a történet éppúgy működne.

Ezt mondta a kitüntetett, aki szerint ez a sorozat attól függetlenül, hogy Ruby a főszereplő, fiúknak is szól. Child további problémaként említette, hogy a könyvek borítóján és a képernyőn is túl kevés az ázsiai vagy fekete gyermekekről készült kép.

Nincsenek eléggé jelen. És ha nem érzik úgy, hogy egy könyvben, egy filmen vagy egy tévéműsorban képviselik őket, hogyan érezhetnék magukat a társadalom egyenrangú tagjának?

Child örökbefogadott kislánya Mongóliából származik, hasonló problémákba ütközik. Az írónő a könyvtárak megfogyatkozása ellen is felemelte szavát.

“Sok olyan gyerek van, akik nem jutnak könyvhöz, mert az iskolákban nincs könyvtár.”

Hozzátette: ha a műveltséget továbbra is megbecsüljük, akkor a gyerekeknek meg kell adni az olvasás esélyét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.