Kultúra

Egy egykori szerzetes több mint ötvenéves munkával, egyedül épített fel egy óriási templomot

A most kilencvenegy éves férfi mindenféle építészeti tudás nélkül állt neki a feladatnak.

Justo Gallego Martinez, vagy ahogyan a barátai ismerik: Don Justo nem egy átlagos öregember, hiszen élete minden kétséget kizáróan filmvászonra kívánkozik.

Az egykori trappista szerzetesen 1961-ben a tuberkolózis néhány jele ütötte fel a fejét, így a társai biztonsága érdekében nyolcéves szolgálat után el kellett hagynia a kolostorát. A férfi azonban nem adta fel, és a spanyol kisvárosba, Mejorada del Campóba, szülei földjére megérkezve egy óriási székesegyház építését tűzte ki célul, hogy gyógyulása esetén azzal adhasson hálát az Oszlopos Szűznek (Szűz Mária Szent Jakabnak angyalok körében, egy általuk tartott oszlopon állva jelent meg, így Spanyolországban sokszor ezen a néven emlegetik), akihez a nehéz pillanatokban imádkozott.

Martinez állapota hétről hétre javult, a férfi pedig mindenféle előzetes tervrajz nélkül megkezdte az alapok ásását, az azóta eltelt ötvenhat évben pedig jórészt újrahasznosított alapanyagokból, valamint mások által szemétnek gondolt szerszámok segítségével adott formát a jókora, 2200 négyzetméter alapterületű, csodás tornyokkal tagolt templomnak.

A kilencvenedik születésnapján túl Don Justo ugyan már jóval lassabban halad, de a munkával még mindig nem hagyott fel.

A templom egyébként egész évben bátran bejárható, a spanyol fővárosban járva pedig kihagyhatatlan programpont, hiszen a város szívétől mindössze huszonegy kilométerre fekszik, a központi buszpályaudvarról pedig két járattal is megközelíthető.

Fotók: Wikimedia Commons, Abraxas 139, Frank O. Sotomayor, a My Modern Metropolis nyomán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik