Kultúra

Budapesten koncertezik Macy Gray

A soul, RnB és jazzénekesnő először fog fellépni a magyar fővárosban.

Macy Gray idén európai koncertkörútra indult, amelyen a tavaly megjelent Stripped című tizedik albumának dalait mutatja be, de nagy hangsúlyt kapnak a nevéhez köthető korábbi ikonikus slágerek is.

Az új turné keretében Budapestre is ellátogat és július 17-én este nyolctól a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban ad koncertet.

Macy Gray a soul, az RnB és a jazz egyik csillaga, egyedülálló hangú Grammy-díjas énekesnő, producer, filmszínész, aki már az 1999-ben megjelent On How Life Is című első albumával világhírre tett szert. Rögtön azon a korongon kapott helyet az I Try című száma, amely a következő évben az egyik legnagyobb nemzetközi sláger lett. Macy Gray összesen öt Grammy jelölést kapott, végül 2001-ben a “Legjobb női pop énekes” kategóriában kapta meg a rangos elismerést. A lemez háromszoros platinalemez lett.

2001 és 2012 között kétévente jelentek meg több top listás slágert is tartalmazó albumai, amelyeken olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint például Billy Preston, John Frusciante, Beck, Natalie Cole, Justin Timberlake vagy Bobby Brown. Feldolgozta olyan hírességek dalait mint a Eurythmics, a Radiohead, az Arcade Fire, Kanye West, Nina Simone. Saját hangjára, érzéseire formálta egyik gyerekkori példaképe, Stevie Wonder Talking Book című albumát.

2016 szeptemberében került a boltokba a Stripped, amely az énekesnő első tisztán jazz lemeze.

A dalokat egy elhagyatott brooklyni templomban vették fel, speciális technikai körülmények között. Olyan kortárs jazz legendákkal dolgozott ezúttal, mint a Wallace Roney (trombita), Ari Hoenig (dob), Daryl Johns (basszusgitár) és Russell Malone (gitár).

A Strippeden friss szerzemények mellett új zenei kontextusba került néhány régi slágere is (I try, Sweet baby) illetve a Metallica és Bob Marley egy-egy klasszikusának újraértelmezése is része lett az albumnak. A kritikusok által egyöntetűen nagyra értékelt Stripped harmadik lett az amerikai jazz top listán és Macy Gray megkapta a rangos Independent Music Awards-ot.

Macy Gray budapesti koncertjére jegyek már kaphatók a Get Closer Concerts oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik