Kultúra

Te hol állítanád le a bántalmazást?

Hol kezdődik a bántalmazás egy párkapcsolatban? Csak a fizikai erőszak megengedhetetlen, vagy már az érzelmi zsarolás is? Van-e olyan pont, amikor kívülről is kötelességünk beleszólni mások életébe? Kényes kérdések ezek, amelyeket gyakran szőnyeg alá söprünk a hétköznapok során. Sok-sok frusztráció, bizonytalanság és szégyenérzet lengi őket körül, ami gyakran elnémítja az áldozatokat, és a környezetüket is arra készteti, hogy ne ismerjék fel az egyértelmű jeleket. Épp ezért fontos erről minél többet beszélni, hogy mindenki tudatosítsa magában, mi az a határ, amit senki nem léphet át, még az sem, aki azt állítja, mindennél jobban szeret minket.

Erre próbálja felhívni a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone új, rendkívül hatásos kampányvideója is, amely alaposan kimozdít minket a passzív nézői szemszögből. Kellemetlen jeleneteket látunk egy pár mindennapjaiból, ahol végigskálázva a bántalmazás különböző formáit a féltékenységtől, a megszégyenítésen keresztül, a fenyegetésig és üvöltözésig. Ott kell megállítanunk a videót, ahol már vállalhatatlannak érezzük azt, ami történik. Eddig 25 ezer ember osztotta meg a véleményét egy kattintással, legtöbbjük már rögtön az elején, az elszámoltatásnál tüntetőleg leállította a videót.

A filmet az ACG Reklámügynökség készítette.

Aki érintve érzi magát, az egyből segítséget is kaphat a kampány tanácsadó oldalán, ahol a segélyszervezet szakértőit és pszichológusait kérdezheti anonim módon.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Ajánlott videó

Olvasói sztorik