Kultúra

Vulkánok közt bújik meg a világ egyik legszínesebb temetője

Vulkánok közt bújik meg a világ egyik legszínesebb temetője

A turista járta helyektől távol megbúvó sírkertben minden színnek külön jelentése van.

A közép-amerikai Guatemala területének jó részét a Kordillerák vulkánokkal teli hegyei uralják, melyek közt ötszáz évvel ezelőtt még a Maja Birodalom jókora városai húzódtak. Az egykori dicső nép öröksége ma is minden egyes településen tetten érhető, legérdekesebb példáinak egyikéért viszont le kell térni a turisták által járt utakról: a piacáról, textiltermékeiről, illetve fafaragásairól híres Chichicastenango városközpontjától tett rövid séta során elérhető hegy ugyanis a világ egyik legszínesebb temetőjét rejti.

Az egymás mellé helyezett kőkeresztek és kripták első látásra teljesen véletlenszerűen színezettnek tűnnek, pedig igenis van bennük rendszer.

A jórészt a maják közé tartozó Quiché népcsoport leszármazottai által lakott város ugyanis ezen a téren is figyel a hagyományokra.

A halottak napján minden évben furcsa rituálékat – és néha egy-egy csirkeáldozatot – egykedvűen végignéző színes kövek ugyanis az elhunytak családban betöltött szerepét jelzik. Az anyák sírjának színe például a legtöbbször a védelemmel társított türkiz, a nagyapáké pedig sárga, mely az egész emberiséget védő aranyló Nap szimbóluma. Sok sírt a tisztaság jeleként fehérre festettek, a furánál furább árnyalatok jelentése pedig sokkal egyszerűbb annál, mint ahogyan gondolnánk: egyszerűen csak az elhunyt kedvenc színét jelzik.

Fotók: This Life in Trips, az Atlas Obscura nyomán
Olvasói sztorik