Kultúra a világ egy fura hely

A világ túlsó oldalán izzó széndarabot is tesznek a kávéba

Az így keletkezett fura ital lágyabb, és még a koffeintartalma is alacsonyabb!

A trópusi Afrikából Európán át a világot meghódító kávé a XVII. század végén jutott el Délkelet-Ázsiába, 1711-ben pedig elindult az első, Indonéziából Hollandia felé tartó kávészállítmány. Az azóta eltelt három évszázad során Indonézia a világ harmadik legnagyobb kávéexportőrévé vált, sőt, itt születik a legnagyobb mennyiségű mosott arabica kávé.

Nem meglepő tehát, hogy a fekete ital népszerűsége a tizennyolcezer szigetből álló országban nem ismer határokat, a kávétermesztés jókora részének otthont adó Jáván pedig némi festői túlzással még a szökőkutakból is kávé folyik. A jókora földdarab közepén fekvő egykori (1945-1949) főváros, a félmilliós Jogjakarta azonban ennél is tovább megy, hiszen itt kapható a világ legfurcsább kávéja, a

Kopi Joss, ami voltaképp egy vörösen izzó, úszó széndarabbal tálalt kávé.

A furcsának tűnő italt a város kávéárusainak egyike, egy bizonyos Man úr kezdte el készíteni a hatvanas években, hiszen úgy gondolta, hogy az így fogyasztott kávé nem súlyosbítja majd a gyomorproblémáit. Igaza lett – úgy döntött tehát, hogy az újszerű élményt a bátor vásárlóktól sem veszi el, a következő napon tehát máris a kínálatába illesztette az új italt.

Az azóta eltelt ötven évben a kopi joss a helyi diákok (Jogjakarta Indonézia legfontosabb egyetemvárosának számít) bátorságpróbájának eszközéből széles tömegek, sőt, a turisták egyik kedvenc italává vált, Mr. Man egykori standjának mai tulajdonosa pedig úgy véli, az élmény mellett az tényleg segít megszüntetni a puffadást, hányingert, gyomorégést, vagy épp hasmenést.

A kopi joss elkészítése egyébként rémesen egyszerű, hiszen a lefőtt kávéhoz mindössze négy kanálnyi cukrot (te jó ég!) kell tölteni, ezt pedig megkoronázni egy aprócska, még izzó széndarabbal. Ez nyilván hirtelen megemeli az ital hőmérsékletét, így annak egy része egyszerűen kifut a pohárból – az indonézek azonban a kicsire nem adnak, így megvárják, míg a széndarab kihűl, kihalásszák, a kávét pedig úgy megisszák, mintha mi sem történt volna.

Man úrnak egyébként igaza volt: a szén tényleg csökkenti a mindössze négyezer rúpiáért, azaz nyolcvan forintért árult, jókora bögrényi ital koffeintartalmát, sőt, a savasságot is pozitív irányba befolyásolja, így a négy kanál cukor elégése miatt kissé karamellás aromát kapott kávé kevésbé megterhelő a gyengébb gyomrúak számára.

Most pedig karba tett kézzel várjuk, mikor nyílik Budapesten az első kézműves szeneskávézó…

Fotók: Prawit Chankasem és foodandfeast

Ajánlott videó

Olvasói sztorik