Kultúra

Pillantson be Elvis magánrepülőgépébe, ahol negyven évvel ezelőtt egyszerűen megállt az idő

Pillantson be Elvis magánrepülőgépébe, ahol negyven évvel ezelőtt egyszerűen megállt az idő

A vörös-ezüst gép harminc éven át állt ugyanazon a kifutópályán, és minden darabja eredeti, hiszen a Király halála óta egyetlen ujjal sem értek hozzá.

A modern zenei ikonok legnagyobbja, a slágereket sorra ontó Elvis Presley alig negyvenkét évesen, 1977. augusztusában hunyt el, rövid, de annál tartalmasabb élete során viszont három magánrepülőgépet is elfogyasztott – ezek közül kettő, a lányáról elnevezett, repülő otthonként működő, 24 karátos arannyal bevont mosdókagylót, és elképzelhetetlen luxust felvonultató Lisa Marie, illetve a sárga és zöld belső térrel rendelkező, leginkább menedzsere, illetve a mögötte álló csapat szállítására szolgáló Lockheed Jetstar ma az Elvis Presley Museum gyűjteményét gazdagítja.

A harmadik gépről azonban a világ egész egyszerűen elfeledkezett, pedig egyértelműen ez a legfontosabb:

az 1962-ben gyártott, vörös alapon ezüstös csíkokkal egyedivé tett Locheed Jetstart ugyanis édesapjával, Vernonnal együtt vásárolta, belső terét pedig bársonyszékekkel, plüss szőnyeggel, aranydíszekkel, és rengeteg faberakással tette otthonossá.

A gép a Király halála után magántulajdonba került, és az azóta eltelt négy évtizedből több, mint hármat a konteómágusok kedvenc témájának számító roswelli ufókatasztrófa állítólagos helyszínének közelében fekvő repülőtéren töltötte, felújítás, és mindenféle karbantartás nélkül, így az kívül-belül az eredeti állapotot tükrözi, bár a hajtóművei hiányoznak.

A Lockheed JetStar volt egyébként az első, direkt üzleti célokra létrehozott repülőgép, sőt, a kuvaiti, a líbiai, valamint iraki kormány mellett több hadsereg, így az iráni, a mexikói, a szaúd-arábiai, a nyugatnémet, az indonéz, valamint az amerikai hadsereg is használta őket.

A gép négy nap múlva kerül kalapács alá a LiveAuctioneers-en. Értékét a szakértők 2-3,5 millió dollárra, azaz 550-960 millió forintra becsülték – kérdés, hogy felbukkan-e időben egy tehetős gyűjtő, aki ennyit áldozna rá.

Olvasói sztorik