Kultúra

Ezek a fotók ráébresztenek, hogy mind felelősek vagyunk a minket elárasztó szemétért

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 05. 19. 14:13

Egy fotós saját, egy hétig gyűjtött szemetükbe fektette az embereket. Gondolatébresztő fotók.
Korábban a témában:

A Kaliforniában dolgozó fényképészt, Gregg Segalt már gyermekkora óta érdekli a szemétprobléma – hová kerülnek a kukába dobott, feleslegessé vált csomagolások és dolgok? Mi lesz, ha egyszer elfogy a hely, ahová elszállíthatjuk őket?

Egy átlagos amerikai évente közel hétszáz kilogrammnyi szemetet generál, de ez a szám a világ fejlett országaiban nagyon változó – Romániában mindössze 254 (2013-as adat), míg Magyarországon 385 kg (2014) az egy főre jutó mennyiség, ennek pedig itthon a negyede kerül újrafeldolgozásra, tíz százaléka hulladékégetőbe, 59 százaléka pedig hulladéklerakókba.

A mennyiség csökkenéséért persze mi is mind tehetünk, részben a szelektív hulladékgyűjtők használatával, részben pedig a tudatos vásárlással. Segal azonban más eszközökkel is fel akarta hívni a figyelmet a problémára, így a kaliforniai Altadenában élő családtagjait, barátait, szomszédjait és ismeretleneket is felkért arra, hogy egy hétig gyűjtsék a szemetüket, majd

terítsék maguk köré, és egyszerűen feküdjenek bele.

 

Az így elkészült fotókat látva szembesülhetünk azzal, hogy az elénk pakolt élelmiszerek elfogyasztása után egy egyszerű kukába hajítással csak még jobban rontjuk a természet túlélési esélyeit, és hozzájárulunk az óceánon úszó szemétszigetek, vagy épp a szemetes hegyoldalak megszületéséhez, illetve növekedéséhez.

Ez persze nem csak a vásárlók hibája, hiszen a különböző nagyvállalatok sem küzdenek azért, hogy biológiailag lebomló, vagy egyszerűbb csomagolóanyagokat használjanak, illetve fejlesszenek ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.