Kultúra

Cannes: megosztja a kritikusokat az új Mundruczó-film

Megjelentek az első kritikák a filmfesztiválon bemutatott Jupiter holdjáról, amelyről ellentmondásosan írnak az ítészek.

Szerdán elkezdődött a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, melyen tegnap bemutatták a Mundruczó Kornél rendezésében készült Jupiter holdja (angolul Jupiter’s Moon) című filmet. A seregszemle fődíjáért, az Arany Pálmáért is versenyző alkotás premierjét követően elkezdtek szállingózni róla az első kritikák, amelyek egy zavaros történetvezetésű, de fantasztikusan látványos alkotásként írják le a filmet.

A Jupiter holdja egy olyan világban játszódik, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat. Korunk Európájában, olyan sorsfordító helyzetekben, mint a menekültválság nincs iránytűnk ahhoz, hogy hogyan kell helyes döntéseket hozni. A történet elején egy menekülő fiút, Aryant, meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki. A fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban felbolygatja az orvos életét. Új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.

Az év legdöbbenetesebb képsorai közé tartoznak azok, amikor a főhőst repülni látjuk. Szomorú, hogy ez az aktuális és lenyűgözően bemutatott történet nem képes folyamatosan elérni azt a szükséges feszültséget, amely ahhoz kellene, hogy igazán működjön.

– fogalmaz a filmről írt cikkében Boyd van Hoeij, a The Hollywood Reporter kritikusa.

Zűrzavarosan bizarr Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje: részben szatíra, részben vallási példázat, részben Euro-realista szuperhős eredettörténet.

– írja a Twitteren Peter Bradshaw, a The Guardian kritikusa. Az övéhez hasonló véleményt fogalmaz meg kritikájában Jessica Kiang, a Variety szakírója:

A film problémája a tematikus kapzsiság: a Jupiter holdja a menekültválságot, a nyugati világ vallásos hanyatlását, a csodákat, a terrorizmust, az áldozatvállalást, a bűntudatot és a modern városi elidegenedést is fel akarja dolgozni.

A Mundruczó Kornél-féle Jupiter holdja egy csapkodó katyvasz, de mégis szórakoztató. Olyan, mint egy jobb Robert Rodriguez-film.

– írja a Twitteren David Jenkins, a Little White Lies kritikusa.

A Jupiter holdja (előzetes itt) június 8-tól lesz látható a hazai mozikban. A forgatókönyvet Wéber Kata írta, a főszerepet a Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly végzett hallgatója, Jéger Zsombor alakítja, de feltűnik Cserhalmi György és Balsai Móni is. A menekülttábor orvosát Merab Ninidze játssza.

Mundruczó legutóbbi alkotása, a Fehér Isten 2014-ben szintén a cannes-i filmfesztiválon debütált, igaz akkor nem a versenyszekcióban, hanem az Un Certain Regard-filmek között. Mundruczó a mostanival együtt már ötödik alkalommal szerepel a világelső filmfesztivál hivatalos programjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik