Kultúra

A nácik társasjátékokkal próbálták meggyőzni a gyerekeket az elveikről

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 05. 19. 15:14

Első pillantásra ártatlan kartontábláknak tűnnek, mégis ezek segítettek saját oldalukra állítani a könnyen befolyásolható fiatalokat.
Korábban a témában:

A második világháború véres éveiben, a náci vezérkar, illetve Hitler őrültségének egyre súlyosabbá válásával a propagandisták is sosem látott mélységekbe süllyedtek, hiszen céljuk a teljes lakosság maguk mellé állítása, és az elveik helyességéről való meggyőzés volt.

Munkájukat természetesen a potenciális Hitlerjugend-tagok, azaz a gyerekek, illetve kora tizenévesek felé is kiterjesztették, így őket játékokkal próbálták meggyőzni.

A náci kudarcig jókora példányszámban gyártott társasjátékokat, illetve más, szórakoztatónak szánt tárgyakat a családok, illetve fiatalok természetesen a háború után tűzre vetették, vagy egyszerűen csak kidobták, bár az elmúlt években tucatnyi túlélő bukkant fel a különböző intézmények kollekcióiban, illetve a nemzetközi műkincspiacon.

Az International Museum of World War II, illetve a United States Holocaust Memorial Museum gyűjteményében ezek közül számtalan darabot őriznek, így például a horogkereszt alakú táblán játszódó, Ki nevet a végén?-szerű társasjátékot, a Brit-szigetek felé tartó apró tengeralattjárókkal és repülőgépekkel játszható táblajátékot, a légibombázást mímelő Adler-Luftkampspiel-t, légiriadós társasjátékot, vagy épp az antiszemita szimbólumokkal nyomott mindennapi játékokat.

A tárgyak jó része senkit sem kívánt meggyőzni az elvek helyességéről, de a rajtuk lévő ábrák, vagy épp témájuk mégis minden alkalommal a gyerekek eszébe juttathatta a kort, amiben élnek, és megnyitották az utat a fiatalok fejében a körülöttük lévő erőszak elfogadásához.

A legalantasabb példa talán ez az 1942-ben gyártott, a Regency Superior aukciósház egyik árverésén feltűnt táblajáték, melyen a német katonák besorozását és kiképzését figyelhetjük meg, a történet egy idő után azonban fura fordulatot vesz: a 67-es és 68-as mezők közt egy foglyul ejtett zsidót láthatunk, akit átadva a katona előbb dicséretet, majd a jól végzett munkáért osztott, néhány napra szóló eltávozási papírt kap:

A hatalom ezt természetesen fontosnak tartotta, hiszen az éppen felnövő generációnak kellett volna továbbvinnie a náci örökséget. Szerencsére azonban nem így történt.

Az Atlas Obscura nyomán, fotók: Regency Stamps, International Museum of World War II
vissza a címlapra

Kommentek

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.