Kultúra

Vigyázz, ha nyomodban van a szörny: a Gólem!

Muchichka László
Muchichka László

Ügyeletes jó zsaru. 2017. 05. 10. 15:01

Te látod?
Látom, rémisztő, az arca!
Te hogy látod?
Én nem látom, mert nem merek hátranézni, mert jön a Gólem!

Amikor a kétezres évek elején ronggyá hallgattam a Belga legelső számait, s köztük a Jön a Gólemet, nem gondoltam bele, hogy milyen jó horroralapanyag a zsidó folklór agyagembere.

Pedig adekvát feldolgozni, hiszen maga a népmonda is rémisztő. A 16. század vége felé a prágai gettóban Maharal rabbi a misztikus és titkos tan, a kabbala segítségével életet varázsolt a Moldva folyó partjáról származó agyagból gyúrt műemberbe az annak szájába helyezett varázserejű papír segítségével, majd a gólem mindenféle szolgálatot elvégzett neki. MINDENT!

Ezt a sztorit dolgozta fel Peter Ackroyd 1994-ben, ekkor adta ki ugyanis The Limehouse Golem című horrorregényét, amely a viktoriánus Londonban játszódik. Ebből készül most film Bill Nighy főszereplésével, aki John Kildare felügyelőt alakítja. A törvényszolga egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki kegyetlenül gyilkol a brit fővárosban, és sokszor a holttesteket is nehéz azonosítani. Ami összeköti a bestiális bűntényeket, hogy a tettes mindig hátrahagy egy M-met és sokan azt hiszik, nem más teszi, mint a GÓLEM. A film bemutatója szeptember 17., hazai premierről még nem tudunk:

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.