Kultúra

Vigyázz, ha nyomodban van a szörny: a Gólem!

Te látod?
Látom, rémisztő, az arca!
Te hogy látod?
Én nem látom, mert nem merek hátranézni, mert jön a Gólem!

Amikor a kétezres évek elején ronggyá hallgattam a Belga legelső számait, s köztük a Jön a Gólemet, nem gondoltam bele, hogy milyen jó horroralapanyag a zsidó folklór agyagembere.

Pedig adekvát feldolgozni, hiszen maga a népmonda is rémisztő. A 16. század vége felé a prágai gettóban Maharal rabbi a misztikus és titkos tan, a kabbala segítségével életet varázsolt a Moldva folyó partjáról származó agyagból gyúrt műemberbe az annak szájába helyezett varázserejű papír segítségével, majd a gólem mindenféle szolgálatot elvégzett neki. MINDENT!

Ezt a sztorit dolgozta fel Peter Ackroyd 1994-ben, ekkor adta ki ugyanis The Limehouse Golem című horrorregényét, amely a viktoriánus Londonban játszódik. Ebből készül most film Bill Nighy főszereplésével, aki John Kildare felügyelőt alakítja. A törvényszolga egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki kegyetlenül gyilkol a brit fővárosban, és sokszor a holttesteket is nehéz azonosítani. Ami összeköti a bestiális bűntényeket, hogy a tettes mindig hátrahagy egy M-met és sokan azt hiszik, nem más teszi, mint a GÓLEM. A film bemutatója szeptember 17., hazai premierről még nem tudunk:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik