Kultúra

Űrhorrortól bosszúszomjas múmiáig – látványorgiából nem lesz hiány a nyári moziszezonban

Májustól kezdődik a nyári moziszezon, ebben az időszakban árasztják el a látványos hollywoodi blockbusterek a mozitermeket. Idén sem lesz hiány nagyköltségvetésű, CGI-ban tobzodó, 3D-s szuperprodukcióból, ezekből összeszedtük a 10 legizgalmasabbnak ígérkezőt. Szóval popcornra és kólára pepsire fel, lássuk, mit tartogat számunkra az elkövetkező pár hónap!

A galaxis őrzői vol. 2. (május 4.)

A 2014-es A galaxis őrzői üdítő meglepetés volt elképesztő lazaságával és szórakoztató önironikusságával. James Gunn rendezőnek köszönhetően a zöld csajból, autista hajlamokkal rendelkező földönkívüliből, beszélő fából, mosómedvéből és a szegény ember Han Solójából álló szuperhőscsapat nem vérciki lett, hanem ultramenő. A második részről spoiler nélkül annyit mondhatunk, hogy igazán remekül sikerült, hogy Kurt Russell személyében végre megismerhetjük Star-Lord (Chris Pratt) apját, és az előzetesekből az is kiderült, hogy Groot még az előző részhez képest is extracuki lesz.

Arthur király: A kard legendája (május 11.)

A Sherlock Holmes-filmek után Guy Ritchie egy újabb híres angol történetét dolgozza fel, ezúttal a kőből kardot kihúzó Arthur királyét. A koldusból lett királyfi történetet követhetjük végig, ahogy az utcagyerek Arthur (Charlie Hunnam) idővel rájön, hogy királyi vér folyik az ereiben. Mindeközben nagybátyja, Vortigern (Jude Law) ül a trónon, akinek esze ágában sincs átadni a hatalmat unokaöccsének. Bár Arthur elég nyomatékosan kijelenti, hogy nem akar harcolni, nem ússza meg összecsapás nélkül. Az is látszik az előzetesből, hogy a Sherlock Holmesban megismert vizuális trükkök az Arthur királyban is visszaköszönnek majd.

Alien: Covenant (május 18.)

10 évvel a 2012-es Prometheus történései után játszódik a legújabb Alien-film, amelyben egy kolónia űrhajó legénysége keresi azt a bolygót, ahol letelepedhet. Találnak is rendkívül jó választásnak tűnő bolygót, ám hamar rájönnek, hogy életveszélyben vannak. Az Alien: Covenant kellőképpen ijesztőnek ígérkezik, remélhetőleg nem fog szégyent hozni az eredeti Alien-filmekre. A filmben feltűnik a Prometheusból megismert David (Michael Fassbender) is, ezen kívül benne lesz még Katherine Waterston, Guy Pearce, James Franco és Noomi Rapace is.

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (május 25.)

Jack Sparrow kapitány visszatér, és mindenki eldöntheti, hogy ez a hír jó vagy rossz. A botrányosan béna negyedik rész után remélhetőleg az eredeti trilógia színvonalához fog közelíteni a legújabb Karib-tenger kalózai rész. Vannak bíztató jelek, például az, hogy míg a negyedik részből egy fontosabb szereplő sem tér vissza, addig Orlando Bloom és Keira Knightley is tiszteletüket teszik a Salazar bosszújában. Az új film története szerint újabb múltbéli ellenség szeretne bosszút állni a bajkeverő Jack Sparrow-n, ezért a kalóz kénytelen útnak indulni, hogy megkeresse a túlélési esélyeit növelő Poszeidón szigonyát. A küldetésben segítségére lesz az új Will és Elizabeth típusú fiatal pár, vagyis a csillagász Carina (Kaya Scodelario) és a tengerész Henry (Brenton Thwaites).

Wonder Woman (június 1.)

A DC továbbra sem tudott előrukkolni olyan filmmel, amely kritikai fogadtatás szempontjából versenyképessé tette volna a Marvellel szemben. Legutóbb az Öngyilkos osztagtól várta mindenki a csodát, ami az előzetes hype-nak köszönhetően durván kapta az ívet a középszerűsége miatt. A Justice League előzetesétől se dobtunk hátast, de a Wonder Womanben tényleg megvan a potenciál, hogy egy igazán jó DC-film legyen. Bizalomra ad okot, hogy a filmet nem Zack Snyder rendezte, hanem a Rémet is jegyző Patty Jenkins, és azt se feledjük, hogy a Batman Superman ellenben messze a Gal Gadot által alakított Wonder Woman volt a legérdekesebb szereplő. A női főszereplőnek, a háborús-történelmi kontextusnak és a kulturális konfliktusoknak (Wonder Woman amazonként, a világtól elzártan nevelkedett) köszönhetően esélyes, hogy újszerű és izgalmas filmnek nézünk elébe.

A múmia (június 8.)

Bár általában a vámpírok, a földönkívüliek és a zombik uralják a szörnyfilmes mezőnyt, néha belefér egy-egy múmia-történet is. Ezúttal a Brendan Fraser-féle családbarát vicceskedés helyett Tom Cruise küzd meg a kegyetlen és rendkívüli képességekkel rendelkező Ahmanettel (Sofia Boutella), akit a sírásás során sikerült rendesen felbosszantani. A múmia az első tagja az újonnan alakított, Universal Monsters nevű kaland-és horrorfilm-univerzumnak, mely projekt az Universal stúdióhoz köthető. A jövőben várható az univerzumhoz kapcsolódó Láthatatlan ember-film, Farkasember-film, Van Helsing-film és Frankeinstein menyasszonya-film is.

Transformers: Az utolsó lovag (június 22.)

A Halálos iramban-filmekhez hasonlóan a Transformers-filmek is két részre bontják a társadalmat: vannak, akik imádják a filmek által nyújtott élményt, ezért akárhány rész készül, beülnek rá, és vannak, akik az új részek hallatán kétségbeesetten fogják a fejüket, hogy mégis miért kell ez. A Michael Bay által rendezett ötödik részben ismét feltűnik Mark Wahlberg, az új szereplők közül pedig a legmeglepőbb név Anthony Hopkins, aki valami furcsa okból kifolyólag azt mondta egy Transformers-film felkérésre, hogy miért ne.

Pókember: Hazatérés (július 6.)

Tobey Maguire és Andrew Garfield után most Tom Holland bújik Pókember bőrébe. Bár sokan mondhatják teljesen jogosan, hogy mi a francnak még egy Pókember-széria, de el kell ismerni, hogy Holland már az Amerika Kapitány: Polgárháborúban is messze szórakoztatóbb és tinisrácosabb Pókember volt, mint elődei. Emiatt várakozva tekinthetünk a legújabb Pókember-filmre, amely szerencsére kihagyja az eredettörténetet, helyette viszont lesz benne jó sok kamaszos dacolás a Vasemberrel.

A majmok bolygója: Háború (július 13.)

Idén nyáron érkezik a Majmok bolygója-reboot harmadik része, A majmok bolygója: Forradalom folytatása. Követve az előző film eseményeit, Caesar (Andy Serkis) vezeti a majmokat az emberek elleni háborúban. A legizgalmasabb változás az új részben, hogy Woody Harrelson fogja alakítani azt a kegyetlen ezredest, aki a majmok elleni katonai akciók egyik vezetője. Kezdetben elég fantáziátlan ötletnek tűnt, hogy a Majmok bolygója-franchise-ról lehúznak még pár bőrt azzal, hogy a hatalomátvételt bemutatják a majmok szemszögéből, ám az új trilógia első két része meglepően izgalmasra és sokatmondóra sikerült. Valószínűleg a Háború nagy összecsapása is tartogatni fog pár emlékezetes jelenetet.

Valerian és az ezer bolygó városa (július 20.)

Az eredeti képregényből – amely egyébként még a Star Warsra is hatással volt – Luc Besson rendezett filmet, melyben két ügynöknek (Dane DeHaan és Cara Delevingne) kell megmentenie az egész univerzumot. Az eredeti képregény rajzolója, Jean-Claude Mézières korábban is dolgozott együtt Bessonnal Az ötödik elem forgatásán, úgyhogy valószínűleg a rendező már csak a közös szakmai háttér miatt is igyekezett Mézières képregényéből tiszteletteljes adaptációt létrehozni. Az előzetesből egyértelművé vált, hogy a látvány lenyűgöző lesz, reméljük a történet is utoléri színvonalban.

Rácz Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik