Kultúra

Újra rácsodálkozhat a nemzetközi közönség a Körhinta szépségére

61 éve Cannes-ban mutatták be – és idén, a 70 éves jubileumát ünneplő fesztiválon ismét látható lesz Fábri Zoltán legendás mozija. A Körhinta felújított változatát a Filmalap kezdeményezésére műsorra tűzi a fesztivál Cannes Classics nevű, filmtörténeti klasszikusokat felvonultató programja.

Nem először kerül be magyar klasszikus a programba: Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjei is műsorra kerültek az elmúlt két évben – a szervezők a mesterművek alkotói, megőrzői és felújítói előtt tisztelegnek a Cannes Classicsszal.

Fábri Zoltán 1955-ben Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével forgatott filmje a fiatalság és a szerelem győzelmét hirdeti. A Körhintát régi szálak fűzik Cannes-hoz: annak idején az 1956-os cannes-i filmfesztiválon mutatták be, ahol egyből meg is kezdte világhódító karrierjét. François Truffaut például, ekkor még a Cahiers du Cinema ifjú filmkritikusaként a fesztiválról írt beszámolója szerint Fábri filmjét tartotta a nagydíjra érdemesnek és Törőcsik Marinak adta volna a legjobb női alakítás díját. Végül ugyan ez nem történt meg, de azért az Arany Pálma-jelölés sem volt kis szó már akkoriban sem.

A Körhinta legteljesebb verzióját nemrégiben az eredeti kameranegatívból és két további filmanyagból állították össze a Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai. A Filmlabor szakemberei így a lehető legteljesebb és technikailag legjobb változatot szkennelték be 4K felbontásban, majd digitálisan restaurálták a súlyos sérüléseket, beillesztették a hiányzó kockákat, és visszaállították a film eredeti fényvilágát, így a Körhinta régi szépségében lesz újra látható – legelőször Cannes-ban.

Fábri Zoltán születésének idén ünnepeljük 100. évfordulóját – ezért szerveződik az ő életműve köré a Magyar Nemzeti Filmarchívum filmfelújítási programja a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A program eredményeképpen ősszel egy díszdobozos DVD életmű kiadvány érkezik, de a restaurált Fábri-filmek természetesen moziban is láthatók lesznek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik