Kultúra

Ferenc pápa: Az alázat nélküli hatalmasok lerombolnak másokat, de ők is elbuknak

Ferenc pápa a vancouveri TED Talk-ra jelentkezett be a Vatikánból 18 perces videójával, amelyben olaszul – angol felirattal – beszél a hatalmas, befolyásos emberek felelősségéről és az alázatosságról.

Az egyházi szavai szerint

minél erősebb, hatalmasabb vagy, minél jobban tudod befolyásolni mások életét, annál nagyobb a felelősséged, hogy alázatosan cselekedj.

Aki nem így tesz, az lerombol másokat, de annak hatalma is lerombolódik. Ferenc pápa szerint – bár ritkán gondulunk erre – minden összefügg mindennel. Szót ejtett a menekültekről, a szegényekről, a rászorulókról, akiknek létezéséről és pronlémáiról nem lehet nem tudomást venni. Szerinte véget kell vetni a pazarlás kultúrájának, az ételt nem lehet eldobni, ha segíteni is lehet vele. Fel kell fedezni, segíteni a másikat, aki nem csak egy statisztika vagy egy szimpla adat.

Üdvözölte a tudomány és a technológia gyors fejlődését és abbéli reményét fejezte ki, hogy ez a haladás hatással lesz a szociális bevonódásra is. Szerinte sokan nem hiszik el, hogy a boldog jövő reális cél, de azok, akik ezt akarják elhitetni, nem leküzhetetlenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik