Kultúra

Átírta a Trump-győzelem a Neurománc szerzőjének új regényét

William Gibson, a prófétának kikiáltott sci-fi író sokszor megjósolta már a jövő eseményeit, de azt még ő sem láthatta előre, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztást Donald Trump nyeri. A váratlan események hatására újra kellett gondolnia legújabb regényét, mely a következő év januárjában érkezik.

A science fiction irodalom egyik legnagyobb alakja profetikus regényeiről ismert. Első könyvében, az 1984-es Neurománcban alkotta meg a „cyberspace” kifejezést, jóval azelőtt, hogy az internetes kommunikáció elterjedt volna.

Megjósolta az információs társadalom létrejöttét, a technológia identitásformáló hatását, a televíziós valóságshow-kat és még a Google Glasst is. Azonban egyvalamit ő sem tudott megjövendölni: Donald Trump elnökké választását. Saját elmondása szerint 2016. november 9-én úgy érezte, mintha egy alternatív valóságba került volna. A szürreális élmény egy új regényt eredményezett, mely az Agency címet kapta. A könyv cselekménye két idősíkon játszódik: San Franciscóban 2017-ben, miután Hillary Clinton nyerte meg az elnökválasztást, illetve a 22. század Londonjában, egy olyan világban, ahol évtizedeken át tartó katasztrófák hatására meghalt az emberiség 80%-a. Miközben az alternatív jelenben egy start-up cég a mesterséges intelligencia kifejlesztésén dolgozik, a jövő polgárai digitális üzeneteket próbálnak küldeni a múltba, feltehetőleg azért, hogy megakadályozzanak egy végzetes eseményt.

Gibson már egy éve dolgozott az Agencyn, amikor Trump megnyerte az elnökválasztást.

Azt feltételeztem, ha Trump netán nyer, akkor pár dolgot megváltoztatok, és utána folytatni tudom majd a történetet.

Miután a győzelem megtörtént, az író rájött, hogy túlságosan nagyot fordult a világ, és már nem tudja folytatni az eredeti történetet.

Azonnal egyértelművé vált, hogy alapjaiban megváltozott minden, így a könyvet is újra kell kezdenem.

Gibson egyébként nem szereti különösebben, ha prófétának kiáltják ki, ugyanis szerinte a sci-fi irodalom elsősorban nem a jövendölésről szól.

Az emberek szeretnek a science fictionben lévő jövendölési lehetőségekről beszélni, de ez csak egy mellékterméke ezeknek a történeteknek. Valójában mindig a jelenről szólnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik