Kultúra

Lena Dunham kiszúrt a rajongóival, amennyire csak tudott

A Csajok utolsó részének kritikái sokkal elnézőbbek voltak a befejezéssel, mint a rajongók. A legtöbben összezavarodtak, és inkább kitörölnék a szoptatós epizódot, és önkényesen befejezettnek tekintik a sorozatot a kilencedik résszel, aminek még a címe is az, hogy Goodbye Tour (búcsúkör).

Akit zavarnak a spoilerek, térjen vissza a sorozat után, mert a rész tartalma nélkül nehéz lenne bármit is írni a reakciókról.

Nagy vonalakban megosztó. Nem mindenki vette olyan könnyen, hogy Hannah a fináléban elhagyta New Yorkot, és szokatlanul unalmasan vagy éppen csattanó nélkül köszönt el a rajongóitól és Hannah Horvathtól. Már önmagában beszédes, hogy IMdB-n éppen 7,3 ponton álló Csajok utolsó része csak 6,2-t kapott, míg a kilencedik 8,7-et. Lena Dunham maga is megmagyarázta, miért döntött a váratlan befejezés mellett, de előbb nézzük meg, hogy mi lehetett a gond.

Dunham karaktere, Hannah elhagyta New Yorkot, a világ legjobb városát ugye, hogy vidéken szülje meg a gyerekét. Nem találkoztunk az állandó szereplőkkel, se Adam (Adam Driver), se Jessa (Jemima Kirke), se Shoshanna (Zosia Mamet) nem kapott hangsúlyt a részben, inkább visszatértünk az origóhoz, mikor Hannah még Marnie-val (Allison Williams) lakott. Aki az elejétől követte a Csajokat, még biztos emlékszik, hogy a kezdetek kezdetén ők lakótársak voltak, majd egy sor konfliktus után Hannah az exével (aki nem sokkal utána comingoutolt) költözött össze. Ekkor még nem volt a képben Jessa, és Adam is csak egy-egy ágyjelenetet erejéig tűnt fel. Úgyhogy tulajdonképpen nagyon okos ötlet, hogy Lena Dunham és a rész rendezője Jennifer Konner az alapcsatot szerepeltette. Ezt az A.V. Clubnak le is nyilatkozták, hogy sokat vacilláltak, végül egy váratlan, de átgondolt befejezés mellett döntöttek.

HBO

Juddnak (Judd Apatow, producer – a szerk.) volt egy ötlete, hogy miért nem csinálunk egy hagyományos finálét, – ami szintén nem hagyományos, de a leginkább Csajokosabb verzió – és egyet, amiben megmutatjuk, hogy alakult a jövő. Ezt szerettük volna elérni, megválaszolni mind a két kérdést. Hova széledt mindenki? De tényleg, Hannah milyen anya lesz, és hogyan alakul Hannah és Marnie kapcsolata?

– mondta az interjúban Jennifer Konner.

Az ötlet lehet, hogy az elejétől a végéig össze volt rakva, és a részt úgy vették fel, akár egy színházi darab lenne, a közönségnek hiányérzete maradt. Nem elégítette ki a többséget, hogy Hannah csak úgy élt tovább, ráadásul az unalmas Nemnew Yorkban. Nem volt igazi konfliktus, csak egy kezdő anya depressziója és küzdelmei, hogy nem találja a közös hangot a gyerekével. Nem jött össze a szerelmével, nem tudtuk meg mi lett a többiekkel, csak úgy lógnak a kérdések a levegőben, miközben Hannah a lapos életet választotta. Ahogy Konner fogalmazott, egy kimondatlan egyezséget kötnek a New York-iak.

A legélhetetlenebb, de a legjobb város a világon, szóval ezt együtt csináljuk végig. És amikor az emberek elhagyják New Yorkot, az olyan mintha halkan megjegyeznék, hogy ‘mi? Hogy tehetett ezt a fogadalmunkkal?’

Azzal folytatta, hogy Hannah ráadásul el sem hagyta örökre a világ közepét, csak belátta, hogy fenékbe rúgta, és megpróbált boldog lenni. De ez a rajongóknak mind semmi, magasról tettek rá.

Nekik az utolsó, a régi Hannah kell.

A Twitteren egyöntetű a vélemény, ez egy nagy semmi volt.

“HBO Csajok finálé: Szeretnéd hallgatni, ahogy egy gyerek 20 percig sír, és semmi érdekes nem történik? Akkor ez a te részed.”

Akadtak olyanok is, akik rászóltak a többiekre, hogy ez a való élet, és a sorozat a kezdetektől erre ment rá.

De a többség valahogy így érezte magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik