Kultúra

A kódexmásoló szerzetesek örömmel sajnáltatták magukat a könyvek lapszéleire írt firkákkal

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 04. 19. 17:08

Épp úgy, mint az unatkozó diákok, csak az ő füzeteik jó eséllyel nem élnek majd túl évszázadokat.
Korábban a témában:

Az életüket Istennek ajánló, kolostorba vonult szerzetesekről sokan úgy gondolják, hogy könnyű életük volt, hiszen egész nap csak imádkoztak, és füstölőket lengettek, de ez természetesen távolról sem igaz, hiszen évszázadokon át ők, illetve a legtanultabbak jelentették a kultúra és tudomány fennmaradásának, illetve a tudás átadásának egyetlen lehetőségét.

A legnagyobb felelősség egyértelműen a kódexmásolókon volt, hiszen ők egész napjukat – napkeltétől napnyugtáig, tehát a mécses, vagy gyertyafény közelében a közhiedelemmel ellentétben már nem dolgozó – könyvek másolásával (scriptor), díszítésével (az illuminátor és a miniátor, akik csigákkal küzdő lovagokat, meg másféle fura illusztrációkkal zsúfolták azokat tele), azok hibáinak javításával (korrektor), illetve könyv formába kötésével töltötték, így rajtuk múlt, hogy a következő generáció is rendelkezni fog-e ugyanazzal a történeti, vagy épp növénytani tudással, mint ők.

Sokan talán azt hihetik, hogy ezek az emberek megállás nélkül, megszállottan dolgoztak, és egyetlen pillanatra sem érezték tehernek a mondatok papírra vetését.

Ez viszont minden kétséget kizáróan nem volt igaz,

ezt pedig semmi sem bizonyítja jobban a fennmaradt könyvek széljegyzeteinél, melyek egyenesen az arcunkba vágják a testvérek gondjait.

Michael Camille Images on the Edge: The Margins of Medieval Art című munkájában egy egész sornyit gyűjtött össze, köztük elég konkrét elégedetlenkedéseket is:

 • Nagyon fázom.
 • Új pergamen, gyenge tinta; többet nem is kell mondanom.
 • Ez egy nehéz oldal, amit még olvasni is megerőltető.
 • Ezt az oldalt nem épp lassan írták!
 • Szőrös a pergamen.
 • Sovány a tinta.
 • Köszönöm, Uram, hogy lassan végre besötétedik.
 • Ó, a kezeim.
 • Na most már leírtam az egészet, szóval az isten szerelmére, adjatok már egy italt
 • Az írás egy elképesztően megerőltető munka. Meggörbíti a hátad, elhomályosítja a látásod, és kicsavarja a gyomrod.
 • Szent Patrik, kérlek szabadíts meg az írástól.
 • Amennyire csalogató egy kikötő a hajósnak, épp ugyanannyira az utolsó sor az írásban.
 • Ez szomorú, ó, kicsi könyv! Eljön majd biztosan a na, mikor valaki a lapjaid fölött azt mondja: “A kéz, aki írta ezt, már nincs többé.”

 

Kiemelt képünk a tizenötödik századi Párizsban készült Le Livre des hystoires du Mirouer du monde egyik, virágokkal teli illusztrációja, amin a nem túl figyelmes szemlélő is első pillantásra látja a szerzetes vörös csizmáját. Is.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.