Kultúra

Megnézheted végre, hogyan keletkeznek a Simicskák

Hamarosan az utolsó visegrádi országot is beveszi a populizmus egy vicceskedő, homályos múltú üzletember személyében. De ki ő? Ez derül ki az Andrej Babišról forgatott, a Bem moziban vetítendő dokumentumfilmből, amit már csak azért érdemes megnézni, hogy egy fokkal még jobban megértsük, mi zajlik az egész régióban.

Van egy egészen ragyogó elme Csehországban, aki alaposan megosztja a közvéleményt. Andrej Babiš miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter a közép-európai oligarcha mintaképe, parádés életúttal, elbűvölő humorral, homályos üzletekkel a háta mögött.

Pár éve robbant be Vít Klusák nemzetközi szinten is a dokumentumfilmjével, a Matrix AB-vel, ami Babišt járta körül pont a helyi választások kampányhajrája környékén, 2014-15-ben, a főszereplő jóváhagyásával. Babiš pártjának, az ANO-nak több tagját, Babiš jó- és rosszakaróit is megszólaltatta. A filmben óriási jelenetek vannak, én felületes cseh tudással és felirat nélkül láttam még korábban, de végig lekötött, pedig egy és egynegyed óra hosszú, és szerdán megnézhető a Bem moziban.

 

Matrix AB Trailer from BIDF on Vimeo.

A filmnek vannak csúcspontjai, pl. a fogadás a lenyúlt uniós támogatásokkal vádolt Gólyafészek (Čapí Hnízdo) nevű vidéki élménypark átadásán, ahol a magyar nagykövettel is beszélget, lehülyézve az újságírókat és kielemezve az Orbán-rendszert. Hatalmas az is, amikor kampányfánkot osztogat egy aluljáróban, majd egy kéregető srác megszólítja, hogy így ő nem kap aprót, na meg Babiš biztonsági emberei is belezavartak az üzletbe, mire – az amúgy lehengerlő stílusú, meggyőző, határozott –

Babiš a kezébe nyom egy 5000 koronás bankjegyet (ez több mint 58 ezer forint), hogy vegyen magának valamit.

A címben nem véletlenül simicskáztunk öblöset, Babiš életútja sok mindenben hasonlít Orbán Viktor egykori kedvenc üzletemberééhez, bár míg Simicska Lajos beállt egy párt mögé korán, addig Babiš 2011-ig csak bizniszelt, aztán saját pártot alapított. Mindez azért különösen érdekes, mert a visegrádi négyek közül pont Csehország az utolsó, ahol még nem a populisták uralkodnak, de a magát centristának, uniópártinak, de menekültellenesnek valló Babišnak masszív esélyei vannak, hogy az őszi parlamenti választás után kormányt alakítson. Persze láttunk már meggyfán pókot, lásd Geert Wilders esete Hollandiában.

Babišról portrét is írtunk már korábban, itt ismerkedhet meg az úriemberrel.

A filmet szerdán vetítik majd magyar és angol felirattal a Margit híd budai hídfőjénél lévő Bem moziban, kétszer is: este 6-kor és 8-kor. Regisztrálni a bidf.guests@gmail.com mailcímen lehet, a jegyár 900 forint, de ha diákok vagy nyugdíjasok vagyunk, csak 600 forint. Még ajándék italbón is jár mellé. A film a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál részeként látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik