Kultúra

Auschwitzig fut egy 63 éves nagypapa deportált nagyszülei emlékére

 

Április 16-a idén Húsvét vasárnapra esik, ez a Feltámadás napja, Pészach 6. napja – és a holokauszt magyarországi emléknapja is. A három esemény idén véletlenül került egy napra, de egymást kiegészítő gondolatokat jelképeznek. A keresztényeknek ez a nap a Megváltás, a szeretet ígérete, a zsidó vallásúaknak  a Pészach a fogságból való szabadulást, ugyancsak egy boldogabb jövő ígéretét jelenti, a holokauszt emléknap leckéje pedig emlékeztet, hogy apró, hétköznap szemmel alig fogható lépések is tragédiához vezethetnek. A 15. budapesti Élet Menete április 16-án idén is jelképes útvonalat jár be. A Duna-parti Cipők emlékműtől a Lánchídon át a Clark Ádám térig tart a menet, mely várhatóan 15 órakor, rövid köszöntők után indul. Beszél majd Konrád György író, Pataki Ági filmproducer, Szántó T. Gábor író, Szinetár Mikós rendező,  Aharon Tamir, Az Élet Menete nemzetközi szervezetének igazgatója, de bemutatkozik az 1945 című film is, zenében pedig Kasai Jnofinn, Oláh Gergő, Nógrády Gergely valamint Szomora Tibor hegedűművész ad hangsúlyt az elhangzottaknak.

Az Élet Menete Alapítvány mottója: “nagyapáink múltja soha ne válhasson unokáink jövőjévé!” Mintha csak a mottót akarná élővé tenni, az Alapítványnál egyszer csak jelentkezett egy nagypapa, hogy ő az unokáinak kíván példát mutatni egészségből, felelősségből, emberségből, és emberfelettinek látszó teljesítményével elveszített, deportált nagyszüleinek kíván emléket állítani. „A lábaimmal emlékezem” nevet viselő program egyedülálló sportvállalkozás: a Budapest-Auschwitz távolságot elsőként a világon, egy hét alatt futva teszi meg a 63 éves Hajdú Péter.

Az amatőr futó vállalkozó 55 éves korában kezdett rendszeresen futni, egyre több távon indult, maratont is futott.  A Budapest-Auschwitz hosszútávfutásával a figyelmet szeretné felhívni a történelem rendezetlen, problémás hagyatékaira. Hajdú Pétert szakmai stáb kíséri, s futóklubjának számos tagja tart majd vele hosszabb-rövidebb távolságokon. A nyolc napon át tartó futás egy-egy előre meghirdetett állomásán csatlakozhatnak hozzá Szlovákiában és Lengyelországban is tetszőleges távokra mindazok, akik egyetértenek Hajdú Péterrel és Az Élet Menete célkitűzésével: soha többé Soá, tegyünk a rasszizmus, az emberek megkülönböztetése ellen. Hajdú Péter április 24-én érkezik meg Auschwitzba, ahol csatlakozik az 55 tagország közel 11 ezer zarándoka részvételével megrendezett Nemzetközi Élet Menetéhez. Az Auschwitzból Birkenauba tartó meneten Magyarországot egy 200 fős delegációval képviseljük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik