Kultúra

Áll a bál az Operaházban

Felmondta a kollektív szerződést a vezetés, a szakszervezet diktátumot emleget.

Felmondta a hatályban lévő kollektív szerződést a Magyar Állami Operaház vezetése, amely új megállapodást kötne az érdekképviseletekkel. A vonatkozó jogszabályok szerint a megállapodás felmondását nem kell indokolni, a kollektív szerződés még négy hónapig változatlanul él, ha az újat sikerül ez alatt elfogadni, nem maradnak kollektív szerződés nélkül a dolgozók – írták.

A vezetés szerint a dolgozók csak az elmúlt három hónapban 850 millió forintos éves értékben kaptak beépülő fizetésemelést úgy, hogy az intézmény maga mérlegelte dolgozói helyzetét, azt nem a szakszervezetek követelték ki. Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) fő működési területét jelentő énekkar átlagkeresete az elmúlt öt évben 62 százalékkal nőtt.

Az intézmény szerint az Operaház korszerűsítés miatt a munkavállalók csak az Erkel Színházban tudnak fellépni, dolgozni, így terheik nemhogy növekedni, de jelentősen csökkenni fognak.

Az Operaház ennek dacára nem tervez csoportos leépítést, jövőre második lépcsős bérfejlesztést jelentett be. A vezetés szerint az Opera közalkalmazottainak 15 százalékát képviselő ODFSZ tiltakozó közleménye számos ponton tartalmaz valótlanságot.

Az ODFSZ követelte a “méltatlan diktátum” haladéktalan visszavonását, ellenkező esetben – a törvényben garantált jogaival élve – a végsőkig elmegy tagjai védelme érdekében.

A szakszervezet hétfőn elítélte Ókovács Szilveszter főigazgató intézkedését, amellyel az alig több mint két éve aláírt és azóta többször módosított kollektív szerződést indoklás, a Közalkalmazotti Tanács véleményének kikérése nélkül felmondta. Ez kiszolgáltatott és megalázott helyzetbe hozza az Operaházban foglalkoztatottakat.

A szakszervezet szerint megszűnnek azok a munkáltatási szabályok, amelyek korlátokat szabtak annak, hogy a munkáltató mentálisan és fizikailag “tönkretehesse” munkavállalóit “pillanatnyi vagy rövidtávú érdekei” miatt. Évtizedek óta megszerzett jogok kerülhetnek veszélybe, például a megszokott, a kollektív szerződésben szabályozott nyári üzemszünet, a hétfői kötelező pihenőnap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik