AppleMark
Kultúra

Áll a bál az Operaházban

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 04. 03. 15:35

Felmondta a kollektív szerződést a vezetés, a szakszervezet diktátumot emleget.

Felmondta a hatályban lévő kollektív szerződést a Magyar Állami Operaház vezetése, amely új megállapodást kötne az érdekképviseletekkel. A vonatkozó jogszabályok szerint a megállapodás felmondását nem kell indokolni, a kollektív szerződés még négy hónapig változatlanul él, ha az újat sikerül ez alatt elfogadni, nem maradnak kollektív szerződés nélkül a dolgozók – írták.

A vezetés szerint a dolgozók csak az elmúlt három hónapban 850 millió forintos éves értékben kaptak beépülő fizetésemelést úgy, hogy az intézmény maga mérlegelte dolgozói helyzetét, azt nem a szakszervezetek követelték ki. Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) fő működési területét jelentő énekkar átlagkeresete az elmúlt öt évben 62 százalékkal nőtt.

Az intézmény szerint az Operaház korszerűsítés miatt a munkavállalók csak az Erkel Színházban tudnak fellépni, dolgozni, így terheik nemhogy növekedni, de jelentősen csökkenni fognak.

Az Operaház ennek dacára nem tervez csoportos leépítést, jövőre második lépcsős bérfejlesztést jelentett be. A vezetés szerint az Opera közalkalmazottainak 15 százalékát képviselő ODFSZ tiltakozó közleménye számos ponton tartalmaz valótlanságot.

Az ODFSZ követelte a “méltatlan diktátum” haladéktalan visszavonását, ellenkező esetben – a törvényben garantált jogaival élve – a végsőkig elmegy tagjai védelme érdekében.

A szakszervezet hétfőn elítélte Ókovács Szilveszter főigazgató intézkedését, amellyel az alig több mint két éve aláírt és azóta többször módosított kollektív szerződést indoklás, a Közalkalmazotti Tanács véleményének kikérése nélkül felmondta. Ez kiszolgáltatott és megalázott helyzetbe hozza az Operaházban foglalkoztatottakat.

A szakszervezet szerint megszűnnek azok a munkáltatási szabályok, amelyek korlátokat szabtak annak, hogy a munkáltató mentálisan és fizikailag “tönkretehesse” munkavállalóit “pillanatnyi vagy rövidtávú érdekei” miatt. Évtizedek óta megszerzett jogok kerülhetnek veszélybe, például a megszokott, a kollektív szerződésben szabályozott nyári üzemszünet, a hétfői kötelező pihenőnap.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.