Kultúra

A világhír kapujából elhurcolt magyar gyermekszínész, akire ma már csak egy tábla emlékezik

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 04. 02. 15:00

A Bosnyák tér közelében árválkodó házak egyikének kapuján furcsa felirat fogadja a járókelőket: "Ebben a házban élt Berky Harry gyermekszínész". De ki volt ő?
Korábban a témában:

Az alig több, mint egy évszázaddal ezelőtt még a Budai Királyi Palota testőrségébe besoroztatott bosnyák katonák gyakorlótereként szolgáló terület a két világháború közt a város növekedésének esett áldozatául: bérházak egész sora jelent meg az egykor Hajtsár út néven ismert Nagy Lajos király útján, a tér mai helyén szép lassan kinőttek a villamosremíz épületei, 1946-ra pedig megszületett a környék képét uraló, három évvel ezelőtt toronysisakkal bővített Páduai Szent Antal-plébániatemplom.

A látványos változások mellett persze apróbbak is történtek: a szobafestőként és mázolómesterként tevékenykedő – az 1912-es párizsi világkiállításon művészi festményeiért szalagos keresztérmet, valamint arany- és bronzérmet is begyűjtő – Brenner Miksa a húszas évek végén, immár tehetős vállalkozóként úgy döntött, építtet az épp négytagúra bővült családjának egy kényelmes, tágas otthont, melyhez a Thököly és a Hajtsár utca találkozásától néhány lépésre talált telket.

A budapesti és a Budapest környékén lévő m. kir. távbeszélő-hálózatok előfizetőinek szaknévsora, 1929. május

Hamarosan meg is született az egyemeletes, utcai homlokzatán üzlethelyiségekkel, földszintjén szoba-konyhás gondnoklakással, emeletén pedig jókora úri lakással rendelkező épület (Nagy Lajos király útja 144.), mely most, több, mint nyolc évtizeddel később, a Bosnyák téri villamosmegállók, illetve buszmegállók egyikének takarásában, omló ereszcsatornával, vizes falakkal, aljában olcsó kocsmával várja a sorsa jobbra fordulását.

A ház egyáltalán nem tűnik érdekesnek, mégis fontos pont a magyar filmtörténetben, sőt, a holokauszt korának egy jórészt ismeretlen története bújik meg mögötte.

Itt töltötte ugyanis gyerekkorát az 1928-ban született Brenner Tibor, aki már ötévesen része volt a két világháború közti magyar kulturális élet egyik legérdekesebb társulatának, az író-műfordító-színiigazgató Lakner Artúr által alapított Lakner Bácsi Gyermekszínházának, mely kisebb-nagyobb döccenőkkel még ma is aktív, és olyan ismert magyar színészeknek adta meg a kezdőlökést, mint Ruttkai Éva, vagy épp az 1956-ban Németországba emigrált Ferrari Violetta.

A kiemelkedően tehetségesnek tartott fiú alig három évvel később, 1936-ban kapta meg az első nagy filmszerepét: három igazi legenda, Simor Erzsi, Básti Lajos, és Csortos Gyula mellett A megfagyott gyermek (r.: Balogh Béla) címszereplőjeként, az anyja halála után budapesti nagybátyjához kerülő, mindig igazat mondó kisfiú bőrébe bújva kellett helytállnia.

A fiú a Magyar Rádió hangjátékaiban is számos alkalommal is feltűnt, így a közönség a Légy jó mindhalálig Nyilas Misijeként is hallhatta a hangját.

A szakma egyöntetűen sikeresnek ítélte meg a filmet, így Pünkösti Andor mára elveszett filmjében, a Muráti Lilit és Makláry Zoltánt is felvonultató Aranysárkányban (1939) alig tizenegy évesen már a főszerepet kapta. A napilapok, valamint a színházi szaklapok, így a Pesti Hírlap, az Ujság, vagy épp a Színházi Élet mind rajongtak a fiatal színészért, sőt, sokszor a kor egyik legismertebb sztárjához, a több, mint kétszázötven filmben feltűnő Wallace Beeryhez hasonlították, autogramkönyvében pedig olyan kedves bejegyzések szerepeltek, mint a Jávor Pál által írt

“Kis ember mi lesz belőled? Remélem nagy művész – Jávor Pali bácsi”

A film a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója, a Paramount Pictures-t is alapító, magyar származású Adolf Zukor tetszését is elnyerte, így a Jad Vasem egyik dokumentuma szerint a teljhatalmú producer a film számos kockáját átröptette a tengerentúlra, hogy megalapozza annak tengerentúli bemutatóját, illetve a fiú világhírnevét.

Berky Harry filmes karrierjét viszont a zsidótörvények, és a második világháború szörnyűségei törték derékba. Édesapja vállalkozása is csődbe jutott, így még mindig elsőrangú állapotban lévő, tágas házukat is árverésre bocsátották.

A ház további sorsa

Új tulajdonosa egy bankigazgató lett, a bejárat mellett fekvő szoba-konyhás lakást pedig egy fiatal cipész és felesége vette birtokba. Ők sem élvezhették azonban sokáig a békés életet, hiszen a cipész 1944-ben megkapta a behívóját, a bankigazgató felesége pedig előbb csillagos házba, majd Auschwitzba került, ahonnan már nem tért haza. A háziúr a tüzelőtárolóba költözött, ott élte túl a holokauszt vérzivataros hónapjait, a harcok befejezte után pedig újra elfoglalta régi otthonát. A cipész egy évvel később az Északi-tenger partjáról, egy fogolytáborból sétált haza – derült ki fia az index egyik fórumába 2005-ben írt hozzászólásából.

Kérdés, hol töltötte a család a következő éveket, annyi azonban biztos, hogy a fiú egészen 1944-ig részt vett az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) Művészakciójában, és lépett fel annak színielőadásain, melyek egyike után maga Kodály Zoltán is gratulált neki. 1944. március 19-én, az Anyaszív című darab előadása után édesanyjával hazafelé indultak, a németek körülzárták az alkalmaknak helyet adó Hitközség épületét, és csak motozás után engedték haza az embereket.

A társulat több tagja ekkor épp egy Moliére-darab főpróbáját tartotta, melyet a németek félbeszakítottak, sőt, betiltották a csoport további működését.

Ugyanazon év nyarán aztán a fiút családjával együtt csillagos házba költöztették, ahonnan rövid idővel később édesapjával együtt az óbudai téglagyárba került. Édesapja innen Dachauba, a Berky Harryként ismertté vált Tibor pedig a hírhedt harkai táborba került, ahol bélhurutot kapott.

A Jad Vasemnél őrzött dokumentumok részlete

Több beteg társával együtt Felixdorfba deportálták, de ő talán már az utat sem élte túl.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Jelképes sírját 1945-ben, a Kozma utcai zsidó temetőben avatták fel, egykori otthonának kapuján pedig emléktábla áll, de az a buszra váró, illetve a villamoshoz siető emberek jó része minden bizonnyal sosem fogja észrevenni.

Fotók és források: OMIKE, Sófár, Google Arts & Culture, Jad Vasem
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.