Kultúra

Pénzlevonással büntetik a kolozsvári színésznőt bántalmazó rendezőt

A társulat tagjai közös nyilatkozatban álltak ki kollégájuk mellett és az agresszió ellen.

Közös nyilatkozatban léptek fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei az intézményen belüli agresszió ellen az után, hogy múlt pénteki bemutatójuk szünetében Andrij Zsoldak, a darab rendezője agresszíven lépett fel az egyik színésznővel szemben.

Nem tekintjük úgy, hogy az agresszió a színházi munka része, vagy hogy létezik olyan helyzet, ami ennek jogosultságot teremt

– áll a nyilatkozatban. Azt is írták: elvárják, hogy a munkájuknak otthont adó intézmény tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő. A nyilatkozatot a társulat 32 tagja írta alá.

Az erdélyi Krónika írta meg korábban, hogy Ibsen Romersholm című darabjának pénteki bemutatóján az ügyelő kihívta a rendőröket, miután a Berlinben élő ukrán rendező, Andrij Zsoldak az egyik szereplővel agresszíven lépett fel az előadás szünetében.

A történtek komoly indulatokat váltottak ki az erdélyi magyar közéletben, ami fokozódott azután, hogy Tompa Gábor, a színház igazgatója az ügyelőt hibáztatta amiatt, hogy „elhamarkodottan cselekedett”, amikor az érintettek megkérdezése és a vezetőség értesítése nélkül rendőrt hívott.

Tompa a román közszolgálati televízió kolozsvári magyar adásában szerdán azt mondta: a színház vezetése kivizsgálta a történteket, és levont Zsoldak honoráriumából „egy bizonyos összeget”. Hozzátette: a rendező megbánta a történteket és bocsánatot fog kérni a bántalmazott színésznőtől.

Zsoldak egyébként szerdán részt vett egy, az előadásról szóló pódiumbeszélgetésen, ahol akart beszélni a történtekről. Megkérdezték arról is, hogy eszköznek vagy partnernek tekinti-e a színészeket, amire azt válaszolta:

ha elég tehetséges a színész és kellően nagy szíve van, akkor a partnerem, ha nem annyira tehetséges, akkor követnie kell az útmutatásomat.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik