Kultúra

Meghalt András Gyula

Életének 75. évében tragikus hirtelenséggel hunyt el a Harag György Társulat örökös tagja.

András Gyula Csíkszeredában született 1942. február 2-án. 1964-ben végzett Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, attól kezdve a Szatmárnémeti Állami Magyar Színháznak, illetve utódintézményének, az Északi Színház magyar tagozatának volt a tagja – írja a színház.hu.

Különböző karakterszerepekben tűnt fel. „Főként a gondokkal, bajokkal küszködő kisembereket ábrázolja hitelesen.” András Gyula volt az együttes „nagy beugrója”, és Örkény István egyperceseinek hiteles tolmácsolójaként mintegy negyven egyperces szerepelt repertoárján.

 

Többször vállalt zsűritagságot a Gellért Sándor Vers- és Prózamondó Versenyen és a Vidám Versek Versmondó Versenyén. A Szent-Györgyi Albert Társaság 1998-ban, mint az évad legjobb epizódszínészét, Nádai István-emlékplakettel tüntette ki.

Nyugdíjazása után is sokat foglalkoztatta a Harag György Társulat, amely 2013 októberében – a társulat fennállásának 60. jubileumára szervezett ünnepségsorozat keretében – adományozott örökös tagságot a színművésznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik