Kultúra

Lophatta a Disney az Oscar-díjas Zootropolis ötletét

Beperelte a stúdiót az a forgatókönyvíró, akitől állítása szerint lenyúlták az animációs mozi filmtervét.

Ötletei lemásolásával vádolja a Zootroplis – Állati nagy balhé című animációs filmet készítő Disney stúdiót egy hollywoodi forgatókönyvíró.

A kultikus Total Recall – Az emlékmás és a Next – A holnap a múlté című filmeket is író Gary Goldman azért perelte be a Disneyt, mert szerinte a Zootropolis egyes elemeit az ő ötleteiből merítették. Keresetében azt állítja: a stúdió az általa kitalált témákat, helyszíneket, cselekményt, szereplőket, párbeszédeket és a koncepció címét vette át tőle. Goldman arra hivatkozik, hogy 2000-ben és 2009-ben mutatta be a filmmel kapcsolatos ötleteit a stúdiónak. A szerzői jogok megsértése miatt benyújtott keresete szerint

a Disney-nél nemcsak elfogadott, hogy mások anyagát engedély nélkül felhasználják, de még bátorítják is ezt.

Goldman kártérítést követel egyebek mellett az értékesítésből származó bevétel után.

Az üggyel kapcsolatban a Walt Disney már közleményt is kiadott, melyben úgy fogalmaznak, hogy

Goldman keresete tele van nyilvánvalóan hamis állításokkal.

A stúdió hangsúlyozta, hogy elvtelen próbálkozásról van szó, mellyel Goldman egy olyan sikeres produkciót támad, amin nem dolgozott.

Mindeközben a The Hollywood Reporter megszerezte azt a vádakat alátámasztó, meglehetősen beszédes képet, amelyen a forgatókönyvíró karaktereit ábrázoló eredeti vázlatok és az utóbb a Disney filmjében megismert szereplők láthatóak párba állítva. Íme:

Gary Goldman

Az idei Oscar-gálán díjazott Zootropolist Byron Howard és Rich Moore rendezte, producere Clark Spencer volt. A film világszerte több mint egymilliárd dolláros (átszámítva 286 milliárd forintos) jegybevételt ért el.

Forrás: The Hollywood Reporter via MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik