Kultúra

Te nekivágnál az ultramaratonnak, hogy jobban megismerd önmagad?

Simonyi Balázs megtette és különleges dokumentumfilmet készített azokról, akik a kőkemény Spartathlon teljesítésére vállalkoznak.

Az HBO dokumentumfilmje csak első látásra sportfilm, még ha a sporttal bőven kapcsolatban is áll.

Az Ultra egy érzékeny emberi dráma, antiheroikus beállítottsággal. Megmutatja a résztvevők pszichikai reakcióit, a versenyezőket “működtető” fizikai és mentális folyamatokat, a saját határaink átlépésének édes-keserű ízét. A film a rendező Simonyi Balázsnak a futáshoz és a filmkészítéshez való párhuzamos, nagyon is egymáshoz közel álló viszonyát is tükrözi, a kettő küzdelmeit rögzítő személyes krédó.

Az Ultra egy amolyan “így jöttem” – “így futottam” film.

A szereplők mindannyian unikális nők és férfiak. Küzdők. Felépítettek egy (másik) életet amatőr futóként is. A külső szemlélőnek őrültnek tűnhetnek, de ők mindezt normálisnak tartják. Céljuk, álmuk, nehéz vállalásuk, hogy teljesítsék a versenyt. Sokadjára vagy egyszer és mindenkorra. Hogy megharcolják a békés harcot magukkal. De mindannyiuk számára a Spartathlon egy utazás. Készülés, gondolkodás, vágyakozás, önfelfedezés. A határok újradefiniálása és bizonyítás. A Spartathlont teljesítőket a spártai hős megnevezéssel is megtisztelik, de a szereplők ezt visszautasítják. Semmi hősies nincs benne, sokkal inkább önismeret, tanulás és egy jó hobbi. Ezek az emberek (beleértve Simonyi Balázst is) épp eléggé megszállottak, hogy évente megkísértsék a sorsot, hogy önmegerősítést találjanak. Íme az előzetes:

A dokumentumfilm április 8-tól az HBO GO-n, április 16-tól pedig az HBO-n lesz látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik