Kultúra

Amerikában díjazták Az állampolgárt

Vranik Roland filmje mellett az Utazás apánkkal is díjat nyert a kaliforniai Cinequest filmfesztiválon.

Kettős magyar sikerrel zárult a kaliforniai San José-ban megrendezett 27. Cinequest filmfesztivál.

Vranik Roland rendezése, Az állampolgár nyerte a legjobb dráma díját a Szilícium-völgy népszerű filmfesztiválján, mely 50 országból érkezett 132 alkotást vonultatott fel az elmúlt héten.

Az állampolgár (előzetes itt) egy megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát. A Bissau-Guineából származó és 30 éve Magyarországon élő dr. Cake-Baly Marcelo, a miskolci színház színésznője Máhr Ágnes és az iráni Shekari Arghavan főszereplésével készült alkotás a Popfilm produkciója.

Az állampolgár nemrég a legjobb forgatókönyv díját kapta a Fantasporto filmfesztivál Rendezők Hete (Semana dos Realizadores) programjában Portugáliában. A Filmalap támogatással készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland rendező és Szabó Iván, az SZFE tanára közösen írta.

A kaliforniai Cinequest filmfesztivál szakmai zsűrije a komédia kategóriában Anca Miruna Lazarescu rendezését, az Utazás apánkkal (előzetes itt) című német-román-magyar-svéd koprodukciót díjazta a legjobb film díjával. A szintén Filmalap támogatással készült kelet-európai road movie-ban számos hazai filmes szakember – köztük a müncheni filmfesztiválon a legjobb filmzenéért járó díjjal elismert Darvas Ferenc zeneszerző – vett részt.

Az állampolgár jelenleg is látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik