Kultúra

Meghalt Gyimesi Pálma, gyászol a Vígszínház

Mecses(1)(210x140).jpg (Array)
Mecses(1)(210x140).jpg (Array)
Életének 95. évében hunyt el.

A Vígszínház mély fájdalommal tudatta, hogy 2017. március 9-én, hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után hunyt el színművésze. Gyimesi Pálmát a teátrum saját halottjának tekinti, később intézkednek temetéséről.

Meghalt Gyimesi Pálma, gyászol a Vígszínház 1

Gyimesi Pálma 1922. december 18-án született Budapesten. 1944-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, előbb a Győr-Sopron Színházhoz szerződött, majd a Budai Színház tagja lett. Ennek megszűnése után került a Pódium Kabaréhoz, majd a Magyar Rádióhoz. 1951-től a Magyar Néphadsereg Színházának – azaz az átnevezett Vígszínháznak – a tagja volt. 1955-ben a József Attila Színházhoz szerződött, majd a Miskolci Nemzeti és az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott.

1964-ben ismét a Vígszínházhoz szerződött, melynek 53 éven át, haláláig, töretlen hűséggel tagja volt. Vígszínházi tagságának több mint öt évtizede alatt számos előadásban közreműködött. Molnár Ferenc A testőr című darabjában, Várkonyi Zoltán legendás rendezésében a Szobalányt játszotta, színpadra lépett az Egy hölgy a Maximból, a Macskajáték, az Üvegcipő és az Orfeusz alászáll című előadásokban is. Emlékezetesek a zenés előadásokban alakított epizódszerepei is, a Jó estét nyár, jó estét szerelem Hűvösnéje, vagy a Csókos asszony Szomszédasszonya.

1944 és 2011 között több mint 20 játékfilmben és több mint 30 tévéfilmben kapott szerepet, és több népszerű produkcióban is szinkronizált, a sorozatkedvelők a Csengetett, Mylord? és a Szívek szállodája című televíziós sorozatokban szerethették meg hangját.

Minden szerepét nagy igényességgel, műgonddal alakította ki, lelkiismeretessége, pontossága fiatal pályatársai számára példává vált. Gyimesi Pálma hűsége szintén példaértékű, 53 évig volt hű a Vígszínház társulatához. 90 évesen, A lovakat lelövik, ugye? című előadásban még fellépett imádott színháza színpadára. Munkáját 1999-ben Aase-díjjal, 2012-ben Gobbi Hilda-díjjal ismerték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik