Kultúra

Nemet kaptak a filmek az IMDb-n

Muchichka László
Muchichka László

Ügyeletes jó zsaru. 2017. 03. 08. 12:15

A legnagyobb és legolvasottabb filmes adatbázisban immár F-besorolású (női típusú) filmekre is lehet keresni.

A brit Bath Film Festival igazgatója, Holly Tarquini három éve használja az F-rated filmek kifejezést, amit immár nemcsak néhány filmfesztiválon, hanem az IMDb-n is megtalálhatunk. A filmes szakember azokra az alkotásokra kezdte használni a kifejezést, amelyek elkészítésében, avagy gyártásában női filmesek játszák vezető szerepet. Egy film akkor kerülhet az F-rated filmek közé, ha

  • rendezője vagy forgatókönyvírója nő
  • a témája szorosan nőkhöz köthető
  • női jogokkal kapcsolatos kérdéseket tesz fel

Jelenleg 21.800 film került fel a listára, és valószínűleg bővülni fog. A kategória alkotásai közé került a mindhárom Bridget Jones-film, amelynek utolsó darabja, a Bridget Jones babát vár mindhárom kritériumnak megfelel, de ez igaz a 2013-as animációs filmre, a Jégvarázsra is.

Az F-besorolás arra sarkallhatja majd a nézőket, hogy beszéljenek a kamera előtti és mögötti nők reprezentációjáról.

– mondta Tarquini a BBC-nek. Az igazgató törekvése összefügg a 2010 óta ismert Bechdel-teszttel. A háromlépcsős teszt azzal foglalkozik, hogy egy adott filmben van-e két olyan nevesített nőnemű karakter, akik a férfiakon kívül másról is beszélnek egymással akár néhány szót is.

A teszt egyértelmű érdeme, hogy egy olyan alapot teremtett filmek megvizsgálására női szempontok alapján, mely eddig nem volt elterjedt. Viszont rengeteg kritika éri a tesztet a mai napi azért, mert gyakran olyan filmek buknak el rajta, melyek ellen bármely más szempont alapján egyetlen szélsőséges feminista sem emelhetne szót, viszont olyan filmek pedig átmennek a teszten, amelyeket nem lenne érdemes megemlíteni semmilyen nők és film témában írt cikkben vagy listában.

Ilyen értelemben nem mennek át a teszten (és nincsenek fent az F-besorolású filmek listáján sem) az olyan franchise-ok, mint a Star Wars vagy A Gyűrűk Ura.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.