Kultúra

Életműdíjjal és díszdoktori címmel tüntetik ki Tarr Bélát

A dublini Selyemút Nemzetközi Filmfesztiválon fogják díjazni a kiváló magyar filmrendezőt.

Életműdíjat kap Tarr Béla az 5. dublini Selyemút Nemzetközi Filmfesztiválon, és a rendezőt díszdoktorává avatja Írország legrégebbi egyeteme, a Trinity College.

A szerdától vasárnapig tartó filmfesztiválon több mint 65 alkotást, ázsiai, arab, perzsa, közel-keleti, afrikai, európai filmeket mutatnak be a szervezők tájékoztatása szerint. A kínálatban játék-, dokumentum-, animációs, rövid- és diákfilmek szerepelnek, és mesterkurzusokat is szerveznek. A meghívottak között iráni, libanoni, amerikai, japán, kínai, brit és magyar filmesek, fesztiváligazgatók vannak.

A seregszemle életműdíját idén Tarr Béla kapja, a kitüntetést a megnyitón veheti át. Az elismerést korábban olyan alkotóknak ítélték oda, mint a háromszoros Oscar-díjas operatőr Vittorio Storaro (Apokalipszis most, Vörösök, Az utolsó császár) és iráni kollégája, Mahmúd Kalari, aki többek közt a Nader és Simin – Egy elválás története című Oscar-díjas filmet fényképezte.

Tarrt széles körben az elmúlt harminc év legfontosabb filmrendezői között tartják számon – emlékeztettek a fesztivál szervezői, hozzátéve, hogy munkássága, amelyet olyan pályatársai méltattak, mint Martin Scorsese és Jim Jarmusch – mindmáig ihletet jelent a fiatal filmeseknek szerte a világban. Az 1990-es években készült filmjeinek jelentősége nem korlátozódik pusztán stilisztikai és esztétikai értékekre, hanem – mint azt a szervezők szerint életrajzírója megjegyezte – a lehető legerőteljesebb és átfogóbb képet adják a kelet-európai térség akkori történelmi helyzetéről.

Tarr Béla pénteken Filmtarrorisme címmel tart előadást a rendezők mesterkurzusán a Trinity College-ban. Az intézmény, ahol Oscar Wilde és Samuel Beckett is tanult egykor, díszdoktorává avatja.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik