Kultúra

A szombathelyiek kiállnak Jordán mellett és újabb lépést terveznek

Keresztesi Ferenc
Keresztesi Ferenc

szárnyas hírvadász. 2017. 03. 06. 11:19

Erről a V, mint Vas nevű civil szervezet adott ki közleményt.
Korábban a témában:

A V, mint Vas egyesülete ma délelőtt az alábbi közleményt juttatta el az Alon szerkesztőségének:

A V, mint Vas Egyesület ezennel köszöni minden szombathelyi és nem szombathelyi polgárnak, hogy kiálltak Jordán Tamás mellett, és ígéri, hogy a jövőben sem hagyja cserben sem Jordán Tamást, sem a társulatot! A napokban jelezni fogjuk, hogy mivel tudunk tenni azért, hogy a városvezetés ne tudja véghezvinni tisztességtelen tervét.

Ami március 2-án történt, az Szombathely jelenkori történetének talán legnagyobb szégyene volt.

A városháza színháztermében lezajló színjátékkal a Fidesz és a Jobbik bebizonyította, hogy nekik semmi sem drága. Jordán Tamás érvényes pályázatát elutasítva lehetetlen helyzetbe hozták a Weöres Sándor Színházat, megalázták a társulatot, a várost. Semmibe vették a mértékadó szakmai szervezetek, intézmények, civil szervezetek és köztiszteletben álló művészek véleményét és a színházszerető közönség, a polgárok akaratát.

Hívásunkra nagyon sokan, talán több mint ezren demonstráltak a városháza előtt. Több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze civilek Jordán Tamás mellett, az aláíróíveket kisebb közjáték után sikerült átnyújtanunk a polgármesternek és a jegyző úrnak.

Csütörtökön a V, mint Vas és a közgyűlési ellenzék tükröt tartott a Fidesz többség elé és színvallásra kényszerítette Balassa Péter jobbikos képviselőt. A Fidesz képviselőinek egy része magába roskadva figyelte, ahogy társaik és vezetőik bugyuta, esetlen módon védik a védhetetlent. Érvek híján komédiába illő csúsztatásokkal, máskor tartalom nélküli mellébeszéléssel próbálják szétverni Szombathely ékét, a Weöres Sándor Színházat.

Ehhez asszisztált Balassa Péter, aki a mérleg nyelveként az igazság bajnokának szerepében próbált tetszelegni akkor, amikor mindkét oldalt kioktatva az erkölcsi piedesztálról kijelentette, hogy nem vesz részt a szavazásban, hanem feljelentést tesz Dér András pályázatának kiszivárogtatása ügyében. Döntését azzal próbálta megideologizálni, hogy a méltatlan eljárásban fontos, hogy kiderüljön az igazság. Azt már elfelejtette hozzátenni, hogy mit ért igazság alatt, miközben elvtelen húzásával a Fidesz szekértáborát erősítette annak érdekében, hogy Jordán Tamás kinevezését megakadályozhassák.

Március 2-től új időszámítás kezdődött.

Vissza fogjuk adni a városnak a demokráciába vetett hitet. Mert csütörtökön megmutattuk, hogy a közösségnek és az együttműködésnek mekkora az ereje. Még akkor is, ha ezt a csatát egyelőre elvesztettük.

Követeljük, hogy a következő színházigazgató pályázat kiírásakor garantálják a teljes körű nyilvánosságot, és az elbíráláskor vegyék figyelembe a szakmai és társadalmi közakaratot!

Fotó: Büki László/MTI 
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.