Élő Kultúra

Megvan az újabb magyar Oscar: nyert a Mindenki

És itt a vége, köszönjük a figyelmet

A 14 díjra jelölt Kaliforniai álom végül 6 Oscart szedett össze, de a legfontosabb díjat, a legjobb film díját a Holdfény szerezte meg, hatalmas baki után. Warren Beatty rossz nevet olvasott fel, először a Kaliforniai álom alkotói kezdtek örülni. A Holdfény három elsimerést zsebelt be, A fegyvertelen katona pedig kettőt.

Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város
Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény
Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
Legjobb jelmeztervezés: Legendás állatok és megfigyelésük
Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom
Legjobb smink: Suicide Squad
Legjobb operatőr: Kaliforniai álom
Legjobb vágás: A fegyvertelen katona
Legjobb hangvágás: Érkezés
Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona
Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve
Legjobb animációs rövidfilm: Piper
Legjobb animációs film: Zootropolis
Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)
Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets
Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America
Legjobb rövidfilm: MINDENKI
Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél (Irán)
Legjobb eredeti filmzene: Kaliforniai álom
Legjobb eredeti betétdal: Kaliforniai álom
Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)
Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)
Legjobb film: Holdfény

A legjobb film a Holdfény

A Bonnie és Clyde 50. évfordulóját ünneplő Faye Dunaway és Warren Beatty adta át a díjat. Lett is baj: hosszas variálás után Beatty végül a Kaliforniai álmot jelentette be, majd a producerek már nagyban tartották a beszédeket, amikor némi felbolydulás történt a színpadon, és kiderült: a valódi győztes a Holdfény. A Kaliforniai álom csapata teljes díszben a színpadon – majd átadták a szobaikat a Holdfény csapatának. Kiderült az is, mi történt: nem Beatty bénázott, hanem a szervezők, a borítékba Emma Stone neve került, ezért nem értette Beatty, mi történik, és végül Dunaway a kártya alapján bemondta a Kaliforniai álmot. Kimmel kedvesen magára vállalta a felelősséget – de ezt egyértelműen a szervezőcsapat rontotta el. Mindenesetre a Holdfény megérdemelten Oscar-díjas.

Emma Stone a legjobb színésznő

A Kaliforniai álom ezzel már a hatodik díját hozza el. Kár, hogy nem Meryl Streep nyert, egy jó kis trumpozás még hiányzik így a gála végére. Stone megköszönte Ryan Goslingnak is az Oscart.

A legjobb férfi színész Casey Affleck

Jah, meglepetés sincsen: mindenki tudta, hogy ezt neki kell kapnia, megrendítő volt A régi városban. Beszédében elmondta, hogy Denzel Washington volt az első színészi példaképe, és csak ma este találkozott vele először – Denzel könnyes szemmel hallgatta.

32 éves és két Oscar-díjas filmje van, ki az?

Damien Chazelle, aki minden korombelit porrá aláz, amint a Kaliforniai álommal megnyeri a legjobb rendezői Oscarját. Két éve a Whiplash is nyert, akkor rendezői díjat nem, három  másikat viszont igen.

Holdfény másodszor

Amy Adams jól kirakta az ikreket, majd átadta a legjobb adaptált forgatókönyv díját a Holdfény alkotóinak. Az összes feketének dedikálták az elismerést, akik küzdenek az álmaikért.

Manchester by the Sea!!!

Matt Damont rommá oltják ma este: Kimmel is minden alkalmat megragad a beszólogatásra, külön kisfilm készült a We Bought a Zoo (Az igazi kaland) ekézésére, majd a legjobb eredeti forgatókönyv kategória bejelentésére is úgy konferálták fel, hogy Ben Affleck ÉS VENDÉGE, ráadásképp még beszéd közben is folyton lekeverték. De azért a lényeg nem ez volt, hanem egy nagyon megérdemelt Oscar-díj a briliáns A régi város (Manchester by the Sea) részére.

Kaliforniai álom 2/14

Az első igazán fontos kategóriát hozta el Linus Sandgren: a legjobb operatőri díjat, ez egyelőre a 2. díja a filmnek a 14 jelölésből.

És Oscar-díjas a Mindenki!!!

Az Oscar-gála adrenalincsúcsa: a legjobb élőszereplős rövidfilm kategória. Salma Hayek és David Oyelowo jelentik be a rövid dokut is, ezt a The White Helmets kapja, majd végre rátérünk a lényegre a magyar jelölttel. És akkor ez meg is van: sorozatban másodjára Oscar-díjat kapott Magyarország a Mindenkivel. Deák Kristóf tanáárainak, feleségének és a stábnak köszönte meg a díjat, kiemelve a gyerekeket, akik, mint mondta, az egyedüliek, akik valóban jobbá teszik a világot.

Kimmel beterelt egy egész turistacsoportot

Akik nem tudták hol vannak. Bemutatta őket az első sorban ülő hírességeknek, Mahershala Ali még az Oscarját is kölcsönadta.

Olvasói sztorik