Kultúra

Fotósorozat: Engedély nélküli túrán a csernobili zónában

Nap mint nap vakmerő környékbeliek és kíváncsi katasztrófaturisták lepik el az erdőt, Pripjatyot, valamint az erőmű környékét, mit sem törődve a rendvédelmi alakulatokkal és a törvény szigorú kezével.

A posztszovjet államok, illetve a szovjet múlt sokszor görbe tükrön át való bemutatásában élen járó English Russián feltűnt fotósorozatban az atomkatasztrófa helyszíne körüli lezárt területen settenkedők egyikét, Maximot ismerhetjük meg, aki eleinte törvényes, szervezett túrák keretein belül járta be a Zóna legbizarrabb és legérdekesebb részeit, most viszont a tilosban járásban szintén jeleskedő barátjával, Romannal együtt szöktek be a saját rendvédelmi szolgálattal védett városokba. Most az ő fotóikat mutatjuk be.

Az egyik elhagyatott átkelőn belépve a sugárzás mértéke máris az egészségügyi határérték tízszeresére ugrik – és még csak tíz kilométerre járnak a sérült reaktortól, amitől már egy vadonatúj kupola védi a környéket.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a sugárzás egy pillanat alatt megszűnt volna, hiszen a talaj, a növényzet, az építmények, és a völgyek továbbra is változó mértékben ontják magukból a sugárzást.

A vasútvonalak egyike mentén haladva előbb a Pripjaty mellett fekvő, a katasztrófa után sebtében felépített katonai épületeket érik el.

A kevéssel a robbanás előtt elkészült pripjatyi épületek egyikének tetejéről jól látszik az alig két és fél kilométerre fekvő sérült reaktor új acélszarkofágja.

Az iskolák, óvodák és más intézmények folyosóin, valamint termeiben ma is mindennapos használati tárgyak, berendezések, szemléltetőeszközök, rajzok, sőt, ruhadarabok és gázmaszkok is várják a felfedezőket. Az épületek megközelítése és a belépés már önmagában életveszélyes, hiszen a mennyezet bármelyik pillanatban beomolhat.

A termek egyikében a radioaktív sugárzás veszélyeire figyelmet felhívó lap is hever.

Az iskolának még üvegháza és saját uszodája is volt

A fiúk megtalálták a város jó eséllyel legsugárzóbb pontját is – a kép hátterében lévő markolókanál az egészségügyi határérték több, mint ötezerszeresével egyenértékű sugárzást áraszt.

A város legmagasabb épületének csúcsán hosszan álldogálni nem túl jó ötlet, hiszen a katonák így pillanatok alatt észrevehetik a beszökött adrenalinvadászokat.

Pripjaty kórházától jó ötlet minél távolabb maradni, hiszen a baleset első sérültjeit itt próbálták ellátni, de a tűz oltására kirendelt tűzoltók összes személyes tárgya is itt fekszik, így a sugárzás az épületen belül néhány másodperc alatt maradandó nyomokat hagyhat a betérőkön.

A lakások némelyike furcsa tárgyakat rejt – a képen látható pianínó például máig tökéletesen működik

A fiúk megmászták Európa egyik legnagyobb, 150 méter magas, és 460 méter hosszú radarrendszerét, a közelben álló, rejtélyek övezte Dugát, ahol az erős szél miatt szinte lehetetlen néhány percnél tovább kibírni, így Roman és Maxim gyorsan a lemászás mellett döntött.

Kisvártatva találtak egy biztonságosnak tűnő házat is, ahol éjszakára meghúzhatták magukat.

A túra megismétlését senkinek sem ajánljuk, hiszen a villámgyorsan változó mértékű sugárzásnak, valamint a vadállatoknak köszönhetően egyáltalán nem ajánlott letérni a jól megszokott túraútvonalakról, a sugárfertőzés veszélye pedig minden pillanatban fennáll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik