Kultúra

Robert Downey Jr. sarlatán orvost alakít a Sráckor rendezőjének új filmjében

A Vasember új projektbe kezdett, Richard Linklater következő filmjének lesz a főszereplője. A történet Dr. John Brinkley életét fogja feldolgozni, aki egy vagyon keresett azzal, hogy hamisított gyógymódokkal kezelte betegeit.

Robert Downey Jr. az utóbbi nyolc évben leginkább csak képregényfilmekben volt látható (ha eltekintünk A bíró és A séf mellett), hiszen ő alakítja a Bosszúállók legnépszerűbb tagját, a Vasembert. Ezért is számít meglepőnek tőle, hogy a következő blockbuster helyett most egy elismert függetlenfilmes rendező alkotásában vállalt szerepet. A többszörösen Oscar-jelölt Richard Linklater nevéhez olyan elismert filmek köthetők, mint a Mielőtt-trilógia és a Sráckor. Linklater nem csak rendezője, de forgatókönyvírója is filmjeinek, kifejezett erőssége a személyes hangvételű karakterdrámák írása, így Downey Jr.-nak most sok év után először lehetősége lesz komolyabb színészi alakítást nyújtani.

Általában a podcastek szoktak a filmekről szólni, ám rendhagyó módon a csaló Brinkley életét először a Reply All nevű podcast egyik adásában dolgozták fel, ennek hatására született meg a film ötlete, amelynek még nincs címe, csak annyit lehet róla tudni, hogy a sarlatán orvos Dr. John Brinkley felemelkedéséről és bukásáról fog szólni. Az 1920-as évektől a Kansasben praktizáló Brinkley még csak nem is volt igazi orvos, diplomáját 500 dollárért vásárolta. A doktor – aki akkoriban szokatlan módon a rádióban reklámozta magát – azzal vált híressé, hogy egy egyszerű vidéki farmer testébe kecske-mirigyet ültetett be, libidójának növelése érdekében. A kamukezelésekkel dúsgazdaggá váló férfi annyira jól értett a populista retorikához, hogy kis híján Kansas kormányzójának választották. A pályája csúcspontján lévő Brinkley gyanús tevékenységére Dr. Morris Fishbein, a Journal of the American Medical Associations című újság szerkesztője figyelt fel. A férfi 1924-1950-ig járt Brinkley nyomában, mire végül sikerült lebuktatnia a csaló orvost.

Reméljük a projektből egy hasonlóan izgalmas macska-egér harc típusú film fog kisülni, mint a Kapj el, ha tudsz. A filmet egyébként maga Downey Jr. pénzeli, pontosabban a Team Downey produkciós cég, melyet a színész producer feleségével Susan Downey-val együtt alapított. A finanszírozásba a rendező Linklater is beszáll, szintén saját produkciós irodáján keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik