Kultúra

Meghalt Radu Gabrea román filmrendező

A román filmművészet meghatározó alakját 79 éves korában érte a halál.

Csütörtök este elhunyt Radu Gabrea, akit szombaton a bukaresti Nottara Színházban fognak felravatalozni. Temetése vasárnap délután 2 órakor lesz a bukaresti Bellu temetőben.

Részvétét fejezte ki Ionut Vulpescu román kulturális miniszter, aki úgy vélte, Gabrea halála nagy veszteséget jelent a román filmművészet számára.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint Gabrea kiváló ember és művész volt, aki szerette az embereket, a fiatalokat, és különleges nagylelkűség jellemezte.

Filmjei révén sikerült megérteni azt a sajátos világot, amelyet a román kommunista hatalom el akart rejteni az ország lakossága elől

– idézte az Agerpres hírügynökség az RMDSZ elnökét.

Radu Gabrea 1937-ben született Bukarestben. A fővárosi építészeti egyetemen tanult 1960-ig, majd 1968-ban a Színház- és Filmművészeti Intézetben végzett.

Másodéves építészhallgató volt, amikor letartóztatták. Kilenc hónapot ült börtönben, miután kollégája meghívására részt vett egy tüntetésen, amelyet az 1956-os magyar forradalom melletti szolidaritásul rendeztek bukaresti joghallgatók.

1969-ben forgatott első filmje, a Túl kicsi egy háborúhoz című alkotás díjat nyert 1970-ben a locarnói fesztiválon. Hat hónapot Párizsban töltött, Követés címmel tv-sorozatot forgatott, Homokhegyeken túl című filmjét Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor betiltatta.

A cenzúra miatt 1974-ben emigrált Németországba, 1997-ig ott élt és dolgozott. Munkásságát a német állam magas kitüntetéssel, lovagkereszttel ismerte el. Visszatérve Romániába, 1997-ben kinevezték a Nemzeti Filmhivatal élére, amelynek 1999-ig volt az elnöke.

Radu Gabrea több filmjét láthatta a magyar közönség is, így a magyar-román koprodukcióban készült Gruber utazását, A lefejezett kakast, valamint két dokumentumfilmet, a Goldfaden örökségét és az Eladó zsidókat. 2011-ben készítette el a Vörös kesztyű című drámát, amelynek alapja Eginald Schlattner evangélikus lelkész azonos című regénye.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik